Ukrajna több szárazföldi szélerőművet adott át azóta, hogy Oroszország megszállta, mint Anglia, holott az utóbbi kormánya az e létesítményekre vonatkozó korlátozások enyhítését is ígérte – írja a The Guardian tudósítója. A vizsgált időszakban mindössze két ilyen angol turbina kezdte el az áramtermelést, együtt 1 megawatt teljesítménnyel a Staffordshire-beli Keele faluban. Eközben a frontvonaltól mindössze 60 mérföldre (97 kilométerre) lévő ukrajnai Tiligulszka szélerőmű mintegy 200 ezer háztartás áramigényét képes kielégíteni. A Mikolajiv településen átadott 19 turbinaegyüttes beépített kapacitása 114 megawatt.

Tilihul wind farmMYKOLAIV REGION, UKRAINE - MAY 19, 2023 - Wind turbines installed on the premises of the Tilihul wind farm, Mykolaiv Region, southern Ukraine. NO USE RUSSIA. NO USE BELARUS. (Photo by Nina Lyashonok / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Az első ütem 200 millió euróba került, a másodikhoz már 450 millióra lesz szükség.
Fotó: AFP

 

Megtérülne Angliában a beruházás – ha lenne

A cikk valójában nem az ukrán teljesítmény elismerésére, hanem a szárazföldi szélerőművek építésének angliai tiltásának ostorozására összpontosít. Valójában arról szól, hogy az intézkedés egyedül az elmúlt télen az adófizetőknek 800 millió fontjába kerülhetett, ráadásul a brit háztartások áramszámlája várhatóan még az évtized végéig a Covid-járvány előtti szintnél magasabban alakulhat (idén májusban a finnországi VaasaETT összevetésében a londoni lakossági végfelhasználói áramtarifa majdnem az ötszöröse volt a budapestinek, és csak a dublini volt nála magasabb).

Igaz, Anglia bővelkedik tengeri szélturbinákban, ezek gondoskodtak az ország áramfelhasználásának a 32,4 százalékáról az év első három hónapjában. A második fő energiaforrás a földgáz volt, 31,7 százalékkal. Az írás arra is kitér, hogy több európai országban is növelni kívánják a tiszta energiát szélerőmű-kapacitásokat, hiszen a telepítésük költséghatékony, és segíthet az időjárásfüggő napelemek ingadozó termelésének kiegyenlítésében. Ennek alapján rövidebb idő alatt térülhet meg a beruházás.

A szélerőműprojekt második fázisa még nagyobb lesz

A hír Ukrajnára vonatkozó része a szélerőművet építő DTEK magántársaság bejelentése volt. Ebből kiderült az is, hogy a teljes projektnek csak az első fázisa készült el, de már ez is 200 millió euróba került. A széltoronyokon a dániai Vestas által gyártott, 6 megawattos Enventus turbinák működnek. A második fázisban 64 turbinát terveznek, az így elérendő, 500 megawattos kapacitás a maga nemében a legnagyobb lesz Kelet-Európában. 

A vállalat 2040-re el kívánja érni a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátást, de ez attól is függ, hogy hozzájut-e a terveihez szükséges, további 450 millió eurós finanszírozáshoz. 

A pénzt főként külföldi befektetőktől és alapvetően államilag támogatott nemzetközi pénzügyi intézményektől várja.

Golyóálló mellényben dolgoztak a szélerőmű építői

A DTEK bejelentése kitér a háború okozta körülményekre is: 

  • A háború során a DTEK létesítményeit eddig 250 alkalommal vették célba az orosz erők.
  • A DTEK-hőerőműveket 2022 szeptembere óta legalább 30 alkalommal érte támadás.
  • A szél- és a termelési infrastruktúrájának 90 százaléka Ukrajna megszállt régióiban marad.

A háborús helyzetben leállt, de 2022 nyarára és a DTEK részvényese, Rinat Ahmetov pénzügyi támogatásával a 650 fős, teljes ukrán legénységgel újraindult a munka. A személyzet golyóálló mellényben dolgozott, 2022 augusztusától idén áprilisig több mint 300 órát töltött óvóhelyen, állandó rakétacsapások fenyegetése mellett. „A Tiligulszka szélerőmű Ukrajna ellenállásának szimbóluma az Ukrajnát támadó orosz kísérletekkel szemben” – mondta Makszim Timcsenko, a DTEK vezérigazgatója az erőmű hivatalos átadásán.