Németországban jóval több helyen lehetséges a geotermikus energia előállítása, mint azt sokan gondolják, és „ezeket ki is fogjuk használni” – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár kétnapos kenyai útjának végén, a kenyai geotermikus erőműnél tett látogatásán.

Chancellor Scholz in Africa
Chancellor Scholz in Africa
06 May 2023, Kenya, Olkaria: German Chancellor Olaf Scholz (SPD) is standing at Sopa Lodge on Lake Naivasha, having previously had the ecological and economic changes explained to him. The visit is the last item on the Chancellor's three-day trip to Africa. Photo: Michael Kappeler/dpa (Photo by MICHAEL KAPPELER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: AFP

A fővárostól 120 kilométerre északnyugatra, a Hell’s Gate Nemzeti Park szélén található létesítmény a legnagyobb geotermikus erőmű a kontinensen, összteljesítménye 800 megawatt. 

Kenya Németország egyik legfontosabb kereskedelmi partnere Afrikában, és Berlin már több mint 20 éve támogatja az ottani zöldenergia-projektek megvalósítását.

Scholz méltatta, hogy Kenya már 2030-ra csak fenntartható energiaforrásból tervezi fedezni áramfelhasználását. William Ruto kenyai elnök Scholzcal folytatott pénteki tárgyalását követően hálával beszélt a németországi támogatásokról. Mint elmondta, a német technológia és befektetések nagymértékben járultak hozzá, hogy a Kenyában előállított áram 92 százaléka megújuló energiaforrásból származik.

Olaf Scholz az erőműnél tett látogatása során a szombaton megkoronázott III. Károly brit király klímavédelem melletti elkötelezettségét is méltatta, hozzátéve: fontosnak tartja, hogy III. Károly „olyasvalaki, aki szorgalmazza a Nagy-Britannia és az közti szoros együttműködést is”. A londoni koronázási ceremónián Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnök képviselte Németországot.