Energia

Leállt egy Magyarországot és Ukrajnát összekötő energiavezeték

Az ukránok szerint nálunk történt a probléma. A magyar energiaügyi minisztérium reakciója szerint valóban

Több mint húsz települést értek bombatalálatok szerte Ukrajnában csütörtökön, amelyek során több városban megszűnt az áramszolgáltatás – számolt be az esetekről az ukrán energiaügyi minisztérium. A hálózatokban keletkező károk miatt csak Herszon régióban mintegy 12 ezren maradtak áram nélkül. 

UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT
A worker checks an electric wire at a missile explosion site in Kramatorsk, eastern Ukraine, on May 5, 2022, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Yasuyoshi CHIBA / AFP)
Fotó: AFP

A jelentésben szerepel egy Magyarországot érintő eset is: az ukrán tárca szerint egy Magyarországot Ukrajnával összekötő energiavezetéken is leállt az áramtovábbítás – szúrta ki az Index. A probléma, illetve a sérülés az ukránok szerint Magyarország területén történt, tehát nem a bombázás eredménye. A helyreállítás már folyamatban van. 

Kérdéseinkkel kerestük a magyar Energiaügyi Minisztériumot, ők így reagáltak:

Ukrán–magyar távvezeték meghibásodása: megszólalt a minisztérium

A háborús történésektől teljesen független keletkezett üzemzavar, az ellátás nem volt veszélyben.

Oroszország folyamatosan támadja az ukrán energia-infrastruktúrát, de tavaly ősz óta nem sikerült ezzel megtörniük az országot. Közben viszont nagy szükség lenne az ukrán áramra Kelet-Magyarországon is. 

 

orosz-ukrán háború energia vezeték
Kapcsolódó cikkek