Újabb atomerőmű építésére készül az orosz Roszatom. A kis teljesítményű létesítmény Csukcsföldön szolgál majd, elsősorban egy aranybánya, másodsorban a bánya körüli települések energiaigényének kielégítésére. A beruházásról a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon állapodott meg az orosz atomholding vezérigazgatója, Alekszej Lihacsov és Csukcsföld megbízott kormányzója, Vlagyiszlav Kuznyecov.

Real,Gold,Nugget,In,The,Hand.,Australia
Már várja a bányavállalat az atomenergiát.
Fotó: Shutterstock

Energia kell az aranybánya kiaknázásához

Egy kis teljesítményű moduláris reaktorról (SMR) van szó. Minden egyes atomerőművek megvan a technológia fejlődéséből, illetve a helyi igényekhez való alkalmazkodásból következő sajátossága. Jelen esetben az emelendő ki, hogy ez lesz a világ első 10 megawatt teljesítményű atomerőműve. A létesítményt Shelf-M reaktorral szerelik fel, és a Szovinoje aranylelőhely közelében telepítik. „A kis teljesítményű atomerőművek hozzájárulnak Oroszország távoli, nehezen megközelíthető térségeinek társadalmi és gazdasági fejlődéséhez. Segítségükkel felszámolhatók az infrastrukturális korlátok, új, ígéretes ipari projekteket, munkahelyeket és szakmákat teremtenek, hozzájárulnak a gazdasági növekedéshez és az emberek életének javításához” – írja a Roszatom közleménye.

Otthon van Csukcsföldön a Roszatom

Csukcsföldön nem újdonság az atomenergia: Bilibinóban már 1974-ben üzembe helyeztek egy 12 megawattos, így ma a nyugdíjazáshoz közeledő atomerőművet, és szintén az ottani Pevekben működik a világ egyetlen úszó atomerőműve, a Lomonoszov Akadémikus (két KLT–40Sz reaktorral, 70 megawatt teljesítménnyel) – most pedig a Szovinoje atomerőmű van soron. 

Ez utóbbi reaktorának és fő berendezéseinek tervei várhatóan 2024-ben készülnek el, az üzembe helyezést 2030-ra teszik, a beruházás költségét nem közölték. 

A Shelf-M reaktor élettartama 60 év, és körülbelül nyolc esztendeig üzemel egy üzemanyag-feltöltéssel. A hőteljesítménye 35, áramteljesítménye 10 megawatt.

A Szovinoje lelőhely a Csukcs-tenger partjainál, az Ijultyinszki járásban található, és a Csaun-Bilibinó-i ipari övezet része. Az 1970-es években fedezték fel, a területen több mint 30 folyami és szárazföldi aranylelőhelyet tártak fel. Feltárására és a kiaknázására egy 2020. tavaszi aukción szerzett engedélyt az Elkonszkij GMK nevű vállalat, amely a Roszatom csoporthoz tartozik. 

És még az autóipar is

A Roszatom nem áll meg a profilbővítéssel: a pénteki Orosz Autóipari Fórumon jelezte, hogy új piaci szereplőként beszáll a szállítási iparba: „nem vagyunk autógyártók, de az elektromos járművekhez magas színvonalon állítunk elő részegységeket.

Le tudjuk gyártani az e-autók komponenseinek 60 százalékát, ideértve a villanymotorokat, az akkumulátorokat, a mikroalkatrészeket, a kompozitokat és a polimereket” – közölte a társaság illetékese.

Hangsúlyozta, hogy a Roszatom eddig mindig időben és az elvárt minőségben teljesítette a kormány által a társaságra rótt feladatokat, így a technológiai függetlenség erősítését is. A holdingnál olyan új, fejlett eljárásokat dolgoznak ki, amelyek új iparágak alapítására, termelések indítására is bevethetők. Az elektromosjármű-ipar sikere nagyban múlik az iparág érintettjeinek együttműködésén és a kormány aktív támogatásán.