Csökkentette teljesítményét a paksi atomerőmű csütörtökön a Duna hőmérsékletének emelkedése miatt: az erőmű honlapján azt írta, hogy a Duna vízhőmérséklete az erőmű mérési szakaszánál elérte a 29,72 Celsius-fokot, ezért 16 óra 30 perctől a 2., 3. és 4. blokkokon összesen 240 megawatt leterhelést hajtanak végre.

Fotó: Jászai Csaba / MTI

A weboldalon a vízhőmérséklet-mérésről közzétett tájékoztatóban az erőmű hivatkozik az atomenergia alkalmazása során a levegőbe és a vízbe kibocsátott radioaktív szennyeződésekről szóló, 2001-es, környezetvédelmi minisztériumi rendeletre, amely kimondja, hogy a befogadó víz hőmérséklete a kibocsátási ponttól folyásirányban számított 500 méteren lévő szelvény bármely pontján nem haladhatja meg a 30 Celsius-fokot.

Arról is tájékoztatnak, hogy az atomerőmű belső szabályzatában 29,5 Celsius-fokos beavatkozási határt állapítottak meg; ennek elérése esetén – a hőmérsékletkorlát túllépésének mértékében – 0,1 Celsius-fokonként 80 megawattal kell csökkenteni a teljesítményt mindaddig, amíg az előírt korlát alá nem süllyed a vízhőmérséklet.

Korábban a Világgazdaság megírta Paks II. kapcsán, hogy épül a két új paksi atomblokk résfala, amelyre a blokkok alatti munkagödrök mélyítéséhez van szükség. Augusztusban indulhat a hatos blokk alatti talaj kitermelése is. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter júniusban elmondta, hogy a hatos blokk alatti talajkitermelés augusztusban indul, továbbá a teljes talajkiemeléshez szükséges engedélyek véglegesítése is a tervek szerint halad.

Új exportvezetékeket is létesít a Mavir

A növekvő fogyasztói igények kezelése mellett néhány gázüzemű erőmű és kis áramtermelők tömege ad dömpingfeladatot a hazai villamosenergia-rendszer irányítójának. A villamosenergia-ellátásnak a Mavirnál folyó fejlesztések idején is zavartalannak kell maradnia, nem véletlen, hogy a társaságnál úgy érzik, mintha az autópályán 130 kilométerrel robogó autón kellene kereket cserélniük. A Világgazdaságnak Béres József, a Mavir átviteli vezérigazgató-helyettese nyilatkozott.