A romániai Transgaz S. A. és a hazai FGSZ Zrt. közös szállítórendszeri optimalizálásának eredményeként a csanádpalotai határkeresztező pont technikai kapacitása a Románia felől Magyarországra történő szállítás a jelenlegi óránként 280 ezer köbméterről 300 ezer köbméterre emelkedik 2023. október 1-jétől – tájékoztatta partnereit az FGSZ. Ezért a július 3-án induló éves aukción a társaság már a megemelt technikai kapacitás figyelembevételével ajánlja fel az éves kapacitásokat.  

Már a nagyobb kapacitást fogja meghirdetni az FGSZ. Fotó: MTI 

A fejlesztést a szállítórendszer-üzemeltetők a Solidarity Ring (Szolidaritási Gyűrű) kezdeményezés első fontos lépésének tekintik. A kezdeményezés célja – a bulgáriai, a romániai, a magyarországi és a szlovákiai rendszerüzemeltetők szoros együttműködése és fokozatos fejlesztései révén –, hogy megnövelt szállítási kapacitásokat kínáljon a kelet-közép-európai régióba délről érkező alternatív földgázforrások számára.

Új szállítási irányokhoz igazodnak a vezetéki társaságok

A Solidarity Ring kezdeményezésben nemcsak a jelenleg rendelkezésre álló kapacitásokat ajánlja fel az FGSZ az említett kapacitásaukción. Júliusban és augusztusban a szállíttatók is jelezhetik jövőbeli igényeiket ezen az útvonalon a nem kötelező érvényű igényfelmérési eljárásban. A kezdeményezés indulásáról és részleteiről a Világgazdaság ez év áprilisában számolt be.

A magyarországi gázszállítás irányai 2021-ben jelentősen megváltoztak a korábbi évtizedekhez képest. A korábban jellemző Ukrajna–Magyarország beszállítási útvonalat felváltotta a Szerbia felől történő beszállítás

– olvasható az energiahivatal és az FGSZ e tárgyban legfrissebb közös kiadványában. Ukrajna felől október 1-jén már nem érkezett szerződött orosz gáz, viszont jelentősen nőtt a Romániából érkező továbbá december vége óta Horvátországból is kapunk földgázt. Most pénteki hír, hogy az Opus Titász és az Opus Tigáz nagy fejlesztésekre készül