Egyetértési nyilatkozatot (MoU) írtak alá Bulgária, Románia, Magyarország és Szlovákia miniszterei, valamint Azerbajdzsán minisztere ma Szófiában az érintett földgázszállítási rendszerüzemeltetők közötti együttműködés ösztönzéséről az ellátási útvonalak diverzifikálásáról, amely további, Azerbajdzsánból érkező földgáz EU-ba történő szállítását segítheti. Az eseményen az Európai Bizottság is jelen volt – írja közleményében a hazai rendszerüzemeltető, az FGSZ Zrt. 

Akár évi 9,5 milliárd köbméter plusz azeri gázt is remélhet a négy aláíró ország.
Fotó: Kálmándy Ferenc / MTI

A MoU támogatja a Solidarity Ring (Szolidaritási Gyűrű) nevű nevű szállítási folyosó kialakítását, amelyet a Bulgartransgaz, a Transgaz, az FGSZ és az Eustream indított annak érdekében, hogy további földgázszállítási kapacitásokat kínáljanak fel a gázszállítási rendszereiken. A határokon átívelő kezdeményezés rövid időn belül és a meglévő infrastruktúra fokozatos kapacitásbővítésével akár évi 5–9,5 milliárd köbméter gázt is szállíthatna Azerbajdzsánból Kelet-, Közép- és Nyugat-Európába Bulgárián, Románián, Magyarországon és Szlovákián keresztül. A kezdeményezés – amely a szükséges uniós pénzügyi támogatással 2026 év végére valósulhat meg – teljes becsült beruházási költsége, mintegy 730 millió euró. A hírről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is beszámolt

Az EU már ismeri a tervet

A közös kezdeményezést – amely összhangban van az EU energetikai prioritásaival, mint például a REPowerEU tervvel és az EU–Azerbajdzsán stratégiai együttműködési megállapodással – a négy földgázszállítási rendszerüzemeltető 2022 szeptemberében mutatta be az Európai Bizottságnak, amelyet az Európai Bizottság elnöke és az Energiaügyi Főigazgatóság megvizsgált és támogatott. A 2023. április 19-én Central and South Eastern Europe energy connectivity (CESEC) uniós egyeztetésen az érintett gázszállítási rendszerüzemeltetők részletesen bemutatták a kezdeményezést a Bizottságnak, amely üdvözölte a rendszerüzemeltetők együttműködését. 

A rendszerüzemeltetők továbbá megállapodtak, hogy első lépésként – közvetlenül a 2023 júliusában tartandó éves kapacitásaukciót követően – egy nem kötelező érvényű piaci igény felmérést indítanak.

Ezt követően a rendszerüzemeltetők közösen elkészítik az alternatív allokációs mechanizmus eljárás dokumentációját, amelyet először az illetékes nemzeti szabályozó hatóságokhoz jóváhagyásra kell benyújtaniuk. Ilyen Open Season eljárás lefolytatása a kereskedelmi érdeklődés megítéléséhez és az infrastrukturális fejlesztések végrehajtásához minden esetben szükséges.

Számos előnye van a javasolt gázfolyosónak

A magyarországi fejlesztésekért felelős FGSZ üdvözli a közös egyetértési nyilatkozatot, amely támogatja az alternatív szállítási útvonalat biztosító Szolidaritási Gyűrű kezdeményezés megvalósítását – áll az FGSZ Zrt. elnök-vezérigazgatójának nyilatkozatában. Ferencz I. Szabolcs, közölte, hogy a javasolt folyosónak számos előnye van: a tervezés már előrehaladott állapotban van, a meglévő gázszállító infrastruktúra kisebb fejlesztéseivel 3 év alatt kialakítható, ami költséghatékony kivitelezést jelent. A mai egyetértési nyilatkozat is megerősíti az érintett felek erős politikai elkötelezettségét, így az aláírók remélik, hogy a finanszírozást az Európai Bizottság támogatja majd, hiszen a kezdeményezés jelentősen hozzájárulna az egyébként sebezhető régió gázellátásának „Regionális partnereinkkel és a Socarral továbbra is azon dolgozunk, hogy a földgázszállító infrastruktúra teljes mértékben támogassa az azeri földgáz nagyobb mennyiségben történő belépését az uniós gázpiacra” – jelentette ki.