Tavaly az lakosságának 9,3 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem sikerült rendesen felfűtenie az otthonát – közölte hétfőn az Eurostat. Az Európai Unió statisztikai hivatala szerint 2021-hez képest 2,4 százalékponttal nőtt azoknak az aránya, akik nem fűtöttek megfelelően.

Closeup,Of,Woman,Warming,Her,Hands,On,The,Heater,At
Fotó: DimaBerlin

A helyzet az uniós országokban erősen eltérő volt. A legtöbb olyan választ, amely szerint az emberek nem tudták megfelelően melegen tartani az otthonukat Bulgáriában (22,5 százalék), Cipruson (19,2 százalék), Görögországban (18,7 százalék), Litvániában, Portugáliában (mindkettő 17,5 százalék), Spanyolországban (17,1 százalék) és Romániában (15,2 százalék) regisztrálták.

Ezzel szemben Finnország (1,4 százalék), Luxemburg (2,1 százalék), Szlovénia (2,6 százalék), Ausztria (2,7 százalék), Csehország (2,9 százalék), Svédország (3,3 százalék) és Észtország (3,4 százalék) jelentette a legalacsonyabb részesedést az így válaszolók arányából. Magyarországon a válaszadók 4,7 százaléka válaszolta azt, hogy nem tudta megfelelően melegen tartani az otthonát a fűtési időszakban.