Azzal nyugtatja a Bulgárián keresztül földgázt szállító kereskedőket a helyi földgázrendszer üzemeltetője, hogy „november 14-ig nem történik semmi”. Ezzel tulajdonképpen hivatalosan is megerősítette, hogy az orosz gázzal kereskedőknek október 13-ig kell befizetniük a rájuk kirótt hatalmas, megawattóránként 20 levás energetikai hozzájárulást, amely lényegében egy büntetés.

Agyonellenőrzi a Bulgartranszgaz azokat a gázkereskedőket, amelyek azt állítják, hogy nem orosz gázt továbbítanak a bulgáriai gázhálózaton.
Fotó: AFP

Helyszíni ellenőrzést tart a bolgár adóhatóság

A megnyugtatásra azért volt szükség, mert miután a társaság kiszámlázta a plusz szállítási díjat az összes olyan kereskedőnek, amely előzőleg nem igazolta a gáza nem orosz eredetét, a fizetési kötelezettség visszavonását kérő levelek dömpingje zúdult rá.

Válaszlevelében a Bulgartranszgaz arról értesítette a panaszosokat, hogy először is kéri tőlük a fölgáz eredetére vonatkozó igazolást, amelyet a gáz eladója állított ki. Az igazolás tartalmának valódiságát a bolgár fél ellenőrizni fogja. 

November 14-én (vagy akkortól kezdődően) pedig a bolgár adóhatóság kiszáll ellenőrzésre az adott gázkereskedőhöz.

Korábbi cikkeiben a Világgazdaság megírta, hogy a büntetővámmal Bulgária azokat kívánja sújtani, akik az orosz gáz vásárlásával az Ukrajnát megtámadó Oroszországot bevételhez segítik. Csakhogy a vonatkozó bolgár törvény a kereskedőket arra készteti, hogy a rájuk kirótt pluszdíj elkerülése érdekben török, azeri, kazah és más közvetítőkön keresztül vásárolják az orosz gázt.

Mindenkire rászállt a Bulgartranszgaz

A bolgár döntés kiemelten sújtja Magyarországot, amely döntően a bolgár–szerb útvonalon jut az orosz gázhoz, amióta Oroszország geopolitikai megfontolásból elterelte gázszállítása jelentős részét Ukrajnából. 

Magyar szempontból fokozottan méltánytalan is a bolgár döntés, mert a hazai gázbehozatal erősen függ a meglévő szállító infrastruktúra adottságaitól.

A hab a tortán, hogy a bolgárok olyanokon is követelik a pluszvámot, és küldik majd rájuk az adóellenőröket, akiknek közük nincs az orosz gázhoz: a Görögország felől Szerbiába szállítókra.