Energia

Bolgár gáztranzit: a Gazprom lépése a sötét ló

Még öt munkanapig várja a Bulgartranszgaz a gázkereskedőktől a területén át továbbított orosz gázra kivetett extra vámot. A Magyarország számára az ügyben a fő kérdés az, hogy a legnagyobb kereskedő, a Gazprom fizet-e a bolgároknak. Az ügynek többféle folytatása is lehetséges. Az egyik rosszabb, mint a másik.

Őrült levelezések és alkudozások folynak a gázkereskedők és a bulgáriai gázrendszer üzemeltetője, a Bulgartranszgaz között arról, hogy november 13-ig kinek kell kifizetnie és kinek nem a Bulgárián át továbbított földgáz után egy új bolgár törvény által kirótt többletdíjat. Ha a gáz oroszországi eredetű, akkor megawattóránként 20 leváról van szó – ami hatalmas tétel –, ha nem, akkor semennyiről.

A employee works near gas pipes at the gas compressor station of Bulgartransgaz in Ihtiman, on May 5, 2022, a week after the halt of Russian gas supply to Bulgaria. The halt of Russian gas has left companies -- big and small -- scrambling as they fear insecure deliveries and rising prices. Since its invasion of Ukraine soured its international relations, Moscow insists Gazprom customers must pay in rubles rather than US dollars or euros, leading the Russian energy giant to cut deliveries to Bulgaria and Poland on April 27. (Photo by Nikolay DOYCHINOV / AFP)
Sokak számára megdrágult a bolgár gáztranzit.
Fotó: AFP

Vagy fizet a Gazprom, vagy nem

A társaság az energia-hozzájárulás nevű sápról és az az alóli felmentés mikéntjéről a honlapján is tájékoztatta az érintetteket. Magyarország is Bulgárián (majd Szerbián) keresztül jut az orosz gáz döntő többségéhez. Ez a földgáz az FGSZ rendszerébe Kiskundorozsma 2 határkeresztező ponton kerül betáplálásra, itt vehetik át az eladótól és szállíttatótól, az orosz Gazpromtól. A Gazprom – amely a saját orosz gázát szállíttatja – aligha bújhat ki a bolgár törvény alól, meg is kapta a fizetési felszólítást is. Rá is vonatkozik, hogy ha nem fizet, akkor a Bulgartranszgaz lehívja a bankgaranciáját. Ekkor elvben zavartalanul folytatódhat a Magyarországra (is) szánt, de az extra díj miatt mintegy ötödével megdrágított orosz gáz szállítása, de mégsem ez ígérkezik a legvalószínűbb forgatókönyvnek. Nem tudható például, hogy a Gazprom egyáltalán ki akarja-e fizetni a pluszdíjat, esélyes, hogy nem. Abban sem lehetünk biztosak, hogy ha a Bulgartranszgaz lehívja a Gazprom bankgaranciáját, akkor hozzájut-e annyi pénzhez, amennyi fedezi az orosz társaság gázára kivetett sarcot.

Ha nem, akkor megteheti, hogy nem fogadja be a Gazprom menetrendjét, vagyis lényegében nem engedi be a gázát a bulgáriai gázvezetékrendszerbe. Ne felejtsük el: jórészt a magyar piacra szánt gázról van szó.

Eljött a gázmosás ideje 

Végül beérhetnek a gázkereskedők által már előkészített kreatív megoldások, vagyis elővehetők a fiókból a korábban a déli gázfolyosón elérhető török, azeri és más országok eladóival kötött megállapodásaik. A kereskedők közölhetik a Bulgartranszgazzal, hogy „bocsesz, most jut eszembe, a gázom nem is orosz, hanem azeri/török/kazah”. A gáz nem orosz eredetét igazolhatják az említett szerződéseikkel, a Bulgartranszgaz pedig nem utasíthatja vissza a török Botas, a kazah Kazmunaigaz vagy az azeri Socar gázát, azt az energia-hozzájárulás megfizettetése nélkül kell továbbítania. Lényegében tehát beindul, felerősödik a mosott orosz gázzal való kereskedés. 

November 13. után tehát a következők várhatók:

  • A Gazprom kifizeti az energia-hozzájárulást, ekkortól drágábban érkezik a földgáz Magyarországra Bulgária felől 
  • A Gazprom nem fizet, és a Bulgartranszgaz az orosz társaság bankgaranciáján keresztül sem jut hozzá az energia-hozzájárulásként kiszámlázott pénzhez, ezért nem fogadja be a Gazprom menetrendjét/gázát 
  • Az igazolhatóan nem orosz gázt szállító kereskedők felmentést kapnak a rájuk előzőleg kirótt energia-hozzájárulás befizetése alól 
  • A nem orosz kereskedőtől vett orosz gáz kereskedői is megússzák a pótvámot.

Magyarország gázbeszerzési mozgásteréről, diverzifikációs lehetőségeiről és kötöttségeiről is beszélt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a bukaresti földgázkonferencián:

 

orosz gáz energia hozzájárulás Bulgartranszgaz Socar Botas
Kapcsolódó cikkek