A magyar gazdaság jövője a zöldenergia, a korszerű energiatermelési és -tárolási technológiák, eszközök eredményes alkalmazása tovább erősítheti Magyarország versenyképességét és energiafüggetlenségét. A zöldátállás előmozdítására, felgyorsítására létrejött Energia21 kezdeményezés alapvető céljai így összhangban vannak az Energiaügyi Minisztérium szándékaival, fejlesztési terveivel.

equinor mediabank, szélerőmű, park, norvégia,
A cél a zöldátállás támogatása.
Fotó: Equinor

 

Van terület, amelyen nyitott kapukat döngetnek a kezdeményezők

A fentieket a Világgazdaságnak az Energia21 nevű új szerveződés terveivel kapcsolatos kérdéseire válaszolta a minisztérium kommunikációs főosztálya. Közölte, hogy az Energia21 már ismertté vált felvetései könnyen közös nevezőre hozhatók a minisztériumi elképzelésekkel. 

Az elsőként megfogalmazott ajánlások közül az ipari kibocsátási határértékek németországi szinthez igazítása már a társadalmi egyeztetésnél tart, az Energia21 által kiemelt témaként kezelt zöldenergia-tárolást pedig januártól a lakossági Plusz Program mellett ipari pályázat is ösztönzi. 

„A közös munka a további szükséges lépések még több szempontot, megközelítést beépítő szakmai megalapozása mellett az elért eredmények széles körű bemutatásához is hozzájárulhat” – jelezték. Emlékeztettek továbbá, hogy a World Economic Forum évente frissülő Energiaátmenet Indexe Magyarországot az idén minden eddiginél magasabbra, a 18. helyre sorolta a vizsgált 120 ország közül. 2014-ben még az ötvenedik helyen szerepelt az ország az összevetésben. A 2023-as magyar mutatót a politikai elkötelezettség és szabályozás kiemelkedően magas pontszámai húzták a leginkább felfelé.

Az Energiaügyi Minisztérium a kivívott pozíció megerősítése, javítása érdekében is nyitott a tartós együttműködésre az Energia21 kezdeményezéssel. A tárca az ajánlásokat egyedileg megvizsgálja, az egyes javaslatokról szakértői egyeztetéseket kezdeményez az társaság képviselőivel.

Bevetik szakmai tapasztalataikat az alapítók 

Az Energia21 kezdeményezést a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány elnöke, az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Technológiai és Ipari Minisztérium volt vezetője, Palkovics László indította. A szerveződés a zöldátállást kívánja előmozdítani. Ehhez a 21 tagú társaság szerint stratégiára, megfelelő technológiákra, high-tech megoldásokra és energiatárolásra van szükség.

Az Energia21 szerint a zöldátálláshoz stratégiára, megfelelő technológiákra, high-tech megoldásokra és energiatárolásra van szükség. Az alapító tagok megfogalmazták, hogy szakmai tapasztalataikkal, jelenlegi hátterükkel támogatni kívánják ennek a technológiai átalakulásnak a folyamatát, amelynek keretében szakmai véleményeket fogalmaznak majd meg, és azokat eljuttatják a médián keresztül a társadalom széles rétegeihez, a tudomány képviselőihez, valamint célzott javaslatokat készítenek a döntéshozóknak.