A Paks II. atomerőmű közvetlen építési szakaszba lépésével az eddigi igazgató Alekszandr Merten, mint a fővállalkozó Atomsztrojexport (ASZE) vállalat projektigazgatója átadja projektvezetői megbízatását Vitalij Poljanyinnak. Az új vezető fogja irányítani az új atomerőművi blokkok építését, az építéshez szükséges anyagok és berendezések, valamint a terv- és kivitelezési dokumentáció biztosítását. Továbbra is Alekszandr Mertenhez tartoznak a stratégiai ügyek, beleértve a projektet érintő politikai, pénzügyi és jogi együttműködés koordinálását – tette közzé az ASZE.

vitaly polyanin
Vitalij Poljanyin
Fotó: Roszatom

Vitalij Poljanyin, az Atomsztrojexport vállalat alelnöke eddig a belorusz atomerőmű építési projektigazgatója volt, amely atomerőmű 2023. november elején kezdte meg a kereskedelmi üzemet. Az új paksi projektigazgató 2023. november 20-án lépett hivatalba azt követően, hogy a projektben 2023. augusztus 21-én megkezdődött a közvetlen megvalósítás szakasza.

Tekintettel arra, hogy az területén épülő Paks II. atomerőmű beruházása számos sajátossággal bír, Alekszandr Merten mint a fővállalkozó ASZE vállalat alelnöke és a Rusatom International Network (RAIN) igazgatójának első helyettese továbbra is felügyeli a projekt megvalósításának stratégiai aspektusait. Hozzá tartozik továbbá az ASZE vállalat külföldi partnereivel folytatott politikai, pénzügyi és jogi együttműködés koordinálása, valamint a magyar, illetve külföldi vállalatokkal a kapcsolatok kialakítása, fenntartása és számos egyéb kérdés.  

A legbonyolultabb mérnöki létesítmény – egy atomerőmű felépítése – hosszadalmas és több szakaszra tagolódik. Ennek megfelelően az egyes szakaszokban különböző kompetenciával rendelkező vezetőkre van szükség. 

A Paks II. atomerőmű építésének előkészítése is hosszadalmas volt a jelentős tervezési és engedélyezési munka miatt, illetve mert jelentős mennyiségű jogi kérdést kellett megoldani.

Ezért is nevezték ki a fővállalkozó részéről 2021 végén Alekszandr Mertent, aki 2014-től a Roszatom ágazati vezetőjeként a vállalat külföldi jelenlétének fejlesztéséért, illetve a Roszatom vállalatainak külpiacokon történő támogatásáért felelt.  

Alekszandr Merten vezetésével

  • sikerült megoldani a  projekttel összefüggő,  rendkívül bonyolult jogi és műszaki kérdéseket,
  • orosz részről optimalizálni a projektirányítást,
  • hatékony együttműködést kialakítani a magyar megrendelővel,
  • megszerezni a következő, a közvetlen építési szakaszhoz kapcsolódó engedélyeket, különösképpen a létesítési engedélyt, amelyet 2022 szeptemberében kapott meg a projekt,
  • párhuzamosan zajlott a felvonulási terület létesítményeinek építése,
  • a létesítési engedély kézhez vétele után pedig megkezdődött az építkezés előkészítése, beleértve a résfal kialakítását, a talajszilárdítást és a talaj kiemelését a munkagödörből a talajvíz szintjéig.  

 

Az új projektvezető legutóbb Fehéroroszországban bizonyított

Vitalij Poljanyin 2018 óta irányította a Belorusz Atomerőmű építését. Vezetésével 2021 júniusában kezdődött a belorusz atomerőmű 1-es blokkjának, majd 2023. november 1-én a 2-es blokk kereskedelmi üzeme. Vitalij Poljanyin ebből az alkalomból úgy nyilatkozott, hogy az orosz és belorusz fél jól összehangolt együttműködésének köszönhetően sikerrel zárult a projekt. Úgy vélekedett, hogy a belorusz atomerőmű példája segíthet a Roszatomnak új és megbízható partnereket találnia további projektjei megvalósításához.  

Vitalij Olgeovics Poljanyin számos atomerőmű építésén dolgozott   

A szakember 1965. január 30-án született Volgográdban, 1989-ben végzett a Leningrádi Lenin-renddel kitüntetett Hajóépítő Főiskolán hőenergetikus automatizációs mérnökként. Az atomenergetikai iparban 1989-ben kezdett dolgozni a Kalinyini Atomerőműben elektrolakatosként, végül a hőenergetikai mérőautomatikai osztály helyettes vezetője volt 2009-ig.

Ezután a Nyizsnij Novgorod-i Atomenergoprojekt vállalat technológiai folyamatok automatikus irányítási és elektrotechnikai igazgatóságát vezette. 2013-ban ugyanezen vállalat fióktelepét vezette, majd 2014-től a vállalat hőenergetikai ágazatának alelnöke volt a juzsnouralszki hőerőmű 2-es kiépítésének építésvezetőjeként. 2014 és 2016 között az Atomenergoprojekt alelnöke volt a novovoronyezsi atomerőmű 2-es kiépítés építésvezetőjeként, majd 2017 és 2018 között hasonló beosztásban a finnországi hanhikivi atomerőmű projekten dolgozott. 2018 és 2023 között a belorusz atomerőmű építési igazgatója volt az Atomsztrojekszport (ASZE) vállalat alelnökeként, 2023. november 20-tól a Paks II. atomerőmű építési projekt igazgatója, az ASZE alelnöke. 

A Roszatom harminchárom atomblokkon dolgozik

A Paks II. atomerőmű a 2014. január 14-én kötött orosz–magyar kormányközi egyezmény, és az új erőmű építését célzó három szerződés alapján épül. Létesítési engedélyét 2022 augusztusában adta ki az Országos Atomenergia Hivatal. A két VVER-1200 típusú, 3+ generációs blokkal felszerelendő atomerőmű kulcsrakészen fog megépülni. 

Ez lesz az első orosz projekt az Európai Unió területén.

A létesítési engedély megszerzése bizonyítja, hogy a projekt megfelel a magyar és a nemzetközi biztonsági követelményeknek. Oroszországban már sikeresen üzemel négy VVER-1200 típusú blokk, valamint két ugyanilyen típusú Belaruszban. A Roszatom állami konszern rendelésállománya 10 országban 33 blokkra terjed ki.