A nukleáris vállalatok nyilatkozatát a COP28 Atoms4NetZero – a nukleáris energia elterjedésének felgyorsítása című rendezvényen ismertették az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezmény (UNFCCC) 28. konferenciája hivatalos programjának keretében. A nyilatkozat arra szólítja fel a kormányokat, a fejlesztési bankokat és a Világbankot, hogy biztosítsák az atomenergia-projekteknek a többi tiszta energiaforrással egyenértékű zöldfinanszírozáshoz jutását. Ez a pénzügyi támogatás lehetővé teszi a nukleáris vállalatok számára a termelőkapacitások kiterjesztését világszerte, amivel nagyban hozzájárulnak az éghajlatváltozás mérsékléséhez.

Őszi pillanatkép a Paks II. projektről. Fotó: Paks II. Zrt. 

 

Az atomiparnak áll a zászló

Mint Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának üzletfejlesztésért felelős első helyettese, nemzetközi üzletági igazgató hangsúlyozta: „Tisztában vagyunk azzal, hogy sürgősen meg kell oldani a klímaváltozás problémáját. Az atomenergia már bizonyított: gyors és fenntartható megoldást jelent a dekarbonizációs célok elérésére. Azzal, hogy csatlakozunk az atomenergetikai ipari vállalatok közös nyilatkozatához, megerősítjük elkötelezettségünket, hogy a kormányokkal és az érdekelt felekkel együttműködve 2050-ig megháromszorozzuk a nukleáris kapacitást” – idézi Kirill Komarovot a Roszatom közleménye.

Sama Bilbao y Leon, a Nukleáris Világszövetség (WNA) vezetőjének összegzése szerint több mint száz vállalat támogatja a Net Zero Nuclear Industry Pledge atomenergetikai ipari vállalást, összhangban azzal a törekvéssel és pragmatizmussal, amelyet a kormányok képviselői tanúsítottak a hét elején, aláírva az atomenergiáról szóló nyilatkozatot. 

A Net Zero Nuclear Industry Pledge vállalást tevők szerint az atomenergetika fontos eszköz a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátási cél elérésében. 

Figyelembe véve az atomenergetikai létesítmények alacsonyabb anyagintenzitását és az atomerőművek kis helyigényét, készek mobilizálni és támogatni az atomenergia-projektekbe történő beruházásokat, többek között innovatív finanszírozási mechanizmusokon keresztül. 

Évente kívánják értékelni az e cél felé tett előrehaladást, és más vállalatokat is arra ösztönöznek, hogy támogassák a fenntartható, alacsony szén-dioxid-kibocsátású atomenergiát, a jövő energiáját.

Magyarországra is jut szerep

A hazai nukleáris kapacitások aligha háromszorozódnak meg 2050-ig, igaz, a vállalást nem is az egyes országok tették. Bővülés azonban lesz a jelen állapot szerint: a meglévő négy paksi atomblokk 2000 megawatt teljesítményt képvisel, ami 2400 megawattal nő a két új blokk 2030 utáni átadásának köszönhetően.

Elvben terítéken van kis moduláris reaktorok telepítése is, amelyek szintén pluszt adnak majd a meglévő kapacitásokhoz. A Paksi Atomerőmű tervezett, további húszéves üzemidő-hosszabbítása pedig abban segít, hogy a létesítmény négy blokkját ne kelljen leállítani, amikor a hatályos engedélyük lejár.    

Magyarországnak igaza lett: a nagyhatalmak döntöttek – az amerikaiaktól a svédekig már mindenki atomenergiát akar

A tudományos állásfoglalás szerint 2050-ig a klímasemlegesség nem érhető el atomenergia nélkül. Magyarország régóta atomenergia-párti, ami miatt számos kritika érte. Most úgy tűnik, a dubaji klímacsúcson fordulat történt a nemzetközi közösség álláspontjában.