Jelentősen csökkennek a nem lakossági villamosenergia-fogyasztók rendszerhasználati díjai a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) határozata alapján, amelyet 2024. január 1-jétől kell alkalmazni.

BA-9792
Akár a felével is eshet a rendszerhasználati díj egyes nem lakossági fogyasztóknak.
Fotó: Bencsik Ádám / Békés Megyei Hírlap

 

A hivatal közleménye emlékeztet, hogy a villamos energiáról szóló törvény szerint a rendszerhasználók a villamosenergia-rendszer használatért országosan egységes rendszerhasználati díjakat fizetnek, amelynek nagyságát a vonatkozó keretrendelet, egy nyilvános módszertan és az érintettek adatszolgáltatása alapján a MEKH évente, határozatban állapítja meg. 

A rendszerhasználati díj részét képező átviteli díj a jövő év első napjától átlagosan 30 százalékkal majd kerül kevesebbe, míg az átlagosan fizetendő elosztási díjak csökkenése – feszültségszinttől függően – 7–68 százalék közötti mértéket tesz ki, az átviteli díj csökkenésével együtt számolva akár 32–52 százalékkal mérséklődhet a díj.

Egyes áramtároló cégek még jobban járnak 

A Mavirnak és az elosztói engedélyeseknek kiküldendő határozat rendelkezik a 2024. január 1-je után létesítendő és arra jogosult villamosenergia-tárolókat megillető 100 százalékos átmeneti átvitelidíj-kedvezményről is. A határozat alapján a lakossági fogyasztók által fizetett rendszerhasználati díjak összességében nem változnak. A lakossági energiatárolás lehetőségeiről és költségeiről ebben a tegnapi cikkünkben írtunk a szolgáltatóktól kapott válaszok alapján.