Oroszország kész tárgyalásokat folytatni az Európai Unióval a földgázszállításokról, mivel az Ukrajnával kötött tranzitmegállapodás 2024 végén lejár – idézte szombaton több hírügynökség Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettest.

Haidach gas storage facility in Austria.
Fotó: Frank Hoermann / SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP

A Moszkva és Kijev között 2019-ben kötött ötéves megállapodás értelmében Oroszország Ukrajnán keresztül exportál gázt Európába, és fizet Ukrajnának a vezetékhálózat használatáért.

A megállapodás a 2022 februárjában kezdődött ukrajnai orosz háború ellenére is folytatódott, bár az Európába irányuló orosz gázszállítások azóta visszaestek.

A hét elején különböző orgánumok az ukrán kormányt idézve azt állították, hogy Kijev nem fog tárgyalásokat keresni Moszkvával a gáztranzit-megállapodás meghosszabbításának lehetőségéről.

„Ha a másik fél, az EU kívánja, készek vagyunk tárgyalni. Egyelőre nem látunk ilyen kívánságot” – idézte Novakot a RIA hírügynökség.

Az egyik tisztségviselője pénteken nem kívánt találgatásokba bocsátkozni azzal kapcsolatban, hogy az ukrajnai tranzitmegállapodást meghosszabbítják-e 2024 végén túl, de azt mondta, hogy az EU minden forgatókönyvre nyitott, hogy készleteinek feltöltöttségét biztosítsa.

Az ukrajnai konfliktus, amelyet Moszkva különleges katonai műveletnek nevez, arra késztette Európát, hogy az orosz energiahordozót alternatív szállítással és megújuló energiával helyettesítse.

A Kreml által ellenőrzött gázvezeték-exportmonopólium, a Gazprom azonban továbbra is szállít gázt Ukrajnán keresztül.