Nemzetközi gazdaság

Hiába a szankciók, több európai országba is érkezik az orosz gáz

A Gazprom vezére elárulta, hogy olyan EU-s ország is fogyaszt orosz gázt, amely kijelentette, hogy nem fog.

Az orosz gáz továbbra is az számos országába áramlik, beleértve azokat is, amelyek hivatalosan felhagytak vele − nyilatkozta Alekszej Miller, a Gazprom vezetője nemrég – írja az Izvesztyija orosz hírportál alapján a Magyar Nemzet.

orosz gáz
Alekszej Miller szerint több EU-s ország is fogyaszt orosz gázt.
Fotó: Olga Malceva / AFP

A cégvezető nem tudott pontos számot mondani arról, hogy hány helyre megy orosz gáz, de állítása szerint több olyan országba is, amely az orosz–ukrán háború miatt korábban kijelentette, hogy nem vásárol és nem fogyaszt több orosz energiaforrást. Miller kiemelte, hogy jelenleg az Ausztriában található baumgarteni gázközpontba zajlanak a szállítások, ahonnan pedig európai uniós országokba szállítják tovább a gázt.

Az osztrák gázelosztó központ orosz gázellátásának lehetősége a Szudzsa kompresszorállomáson keresztül Ukrajna területén áthaladó tranzittal valósul meg

– magyarázta a Gazprom vezetője. Hozzátette, hogy Oroszország Dél- és Délkelet-Európába továbbra is az aláírt szerződések alapján szállítja a gázt.

Alekszej Miller november elején úgy nyilatkozott, hogy a nyugati országok üzleti képviselői azt szeretnék, ha az orosz gáz visszatérne piacaikra. A Gazprom-vezér szerint a gázpiac fejlődését mostantól olyan új gazdasági központok határozhatják meg, mint a globális dél és az ázsiai csendes-óceáni térség országai, melyekkel Oroszország folyamatosan fejleszti kapcsolatait.

Bolgár gáztranzit: adóellenőrt küld a Bulgartranszgaz a nem orosz gáz szállítóira

Agyonellenőrzi a bolgár energiacég azokat a gázkereskedőket, amelyek azt állítják, hogy nem orosz gázt továbbítanak a bulgáriai gázhálózaton – végezetül pedig rájuk küldi a helyi adóhatóságot.

 

 

Alekszej Miller orosz gáz orosz-ukrán háború Európai Unió Gazprom
Kapcsolódó cikkek