Energia

Üzemanyagár: hétfőtől mélyen zsebbe kell nyúlni a kutakon, 600 forintnál is többe kerül a dízel

A Mol hétfőtől érvényesíti a jövedéki adó emelésének második lépcsőjét. Az üzemanyagok literenkénti ára 21 forinttal emelkedik. A hazai benzin- és gázolajárak már régiós összevetésben is a legmagasabbak közé tartoznak majd.

Január 15-én, azaz hétfőn életbe lép a Mol korábbi bejelentése alapján a jövedéki adómérték második lépcsője, ami üzemanyag-áremelkedést fog hozni. A gázolaj és a benzin literenkénti átlagára várhatóan 21 forinttal emelkedik holnaptól, ezen felül a következő héten jelentősebb árváltozásokra nem kell számítanunk – írja a holtankoljak.hu.

Refueling,The,Car,At,A,Gas,Station,Fuel,Pump.,Man
A Mol hétfőtől érvényesíti a jövedéki emelésének második lépcsőjét. Fotó: Shutterstock

A 95-ös benzin átlagára 558 forint, a dízelé pedig 587 forint volt literenként a héten, az áremelést követően így 579 forintos benzin- és 608 forintos dízelárral kalkulálhatnak az autósok jövő héttől.

Az üzemanyagár-figyelő portál összefoglalója szerint a héten komoly kilengéseket tapasztalhattunk a Brent típusú olaj árának alakulásában, hiszen járt 80 dollár közelében is, de lecsökkent egészen 76 dollárig. A hét eleji és a jelenlegi állapotot figyelembe véve a változás mértéke azonban elenyésző, ugyanis az aktuális ár 78 dollár. A forint árfolyama is kiegyensúlyozottnak tűnik a dollárral szemben, komoly változások nélkül 346 forinton zárt  a hét végén az árfolyam. 

Mint ismert, a Mol két lépésben érvényesíti az üzemanyagok árában a jövedéki adó emelését, a január 1-jei 20 forintos módosítást 15-én 21 forintos árváltozás követi. A Világgazdaság körképe alapján a hazai benzin- és gázolajárak már régiós összevetésben is a legmagasabbak közé tartoznak majd. 

Legutóbb szerdán változtak az üzemanyagárak, a gázolaj nagykereskedelmi ára bruttó két forinttal csökkent, a benzin beszerzési ára viszont nem változott, mivel a hónap derekától érvényes áremelkedés előtt kivártak az üzemanyag-kereskedők.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója az Indexnek adott év eleji interjúban arról beszélt, hogy akár 70-80 százalékos áremelkedéssel is lehet számolni az üzemanyagoknál, amennyiben újabb front nyílik a Közel-Keleten. 

 

gázolaj benzin jövedéki adó Mol üzemanyagár
Kapcsolódó cikkek