A Mol részletesen nyilvánosságra hozta, hogyan megy végbe a januártól meghirdetett tetemes, mintegy 7 százalékos üzemanyagár-emelés a magyarországi benzinkutakon.

Budapest,,Hungary,-,October,20,,2018:,Mol,Petrol,Station,Top
Januári 41 forintos üzemanyagár-emelés: a Mol bejelentette a pontos menetrendet a drágulásról. Fotó: Shutterstock

Ennek oka a jövedéki növekedése. Még a nyár közepén derült ki, hogy a Pénzügyminisztérium az uniós előírásokhoz igazodva január elsejétől megemeli a jövedéki adót. Hernádi Zsolt, a Mol csoport elnök-vezérigazgatója később arról tájékoztatott, hogy 41 forintos drágulásra lehet számítani 2024-től a literenkénti árakban a benzinkutakon.

Hogyan drágul januártól az üzemanyag Magyarországon?

Eddig azonban nem lehetett tudni, hogyan megy majd végbe a gyakorlatban a folyamat. Most viszont Orosz András, a Mol magyarországi kiskereskedelmi igazgatója az Indexnek elárulta a pontos menetrendet. Bejelentette, hogy az olajtársaság döntése értelmében 

két lépcsőben történik meg a 41 forintos emelés.

Ezt azzal indokolta, hogy figyelembe vették a fogyasztók érdekeit. A két részletben érvényesített kötelező jövedékiadó-emelés a következőképpen történik: 

  • Az első emelésre január 1-jén, 
  • a másodikra pedig nagyjából január 15-én lehet számítani.

Január 1-jén, tehát jövő hétfőn 20 forinttal fog megemelkedni a literenkénti ár, aztán január 15-én, két héttel később, ugyancsak hétfőn 21 forintos drágulás következik.

Orosz András arra is rávilágított, hogy ezenkívül, ha ebben az időszakban a makrogazdasági körülmények egyéb árváltozást hoznak a nagykereskedelemben, azt a kiskereskedelmi piac is követni fogja. Vagyis adott esetben a fogyasztóknak nem csak a jövedékiadó-emeléssel kell szembesülniük tankoláskor.

Miért döntött a jövedékiadó-emelés kettébontásáról a Mol?

Az mindenképpen jó hír, hogy a 41 forintos drágulás nem egyszerre jelentkezik. Pedig a Mol szerint az árakban lehetett volna érvényesíteni a mostani adóemelést, de a lépés mögött más üzleti racionalitás van: a Mol csoport a kiskereskedelmi területen is hosszú távú stratégiát követ. 

Abban lehet valami, hogy az egykörös áremelés, bár látványos lett volna, de a fogyasztást érdemben nem vetette volna vissza. Szeptember vége óta ugyanis, az elmúlt három hónapban

a kiskereskedelmi ár bőven száz forint fölött csökkent literenként.

Tehát ennek az árelőnynek a kisebbik része olvadt volna el egy csapásra. Ez így is meg fog történni, de két lépcsőben. A Mol csoport szerint ezzel komoly segítséget tudnak nyújtani a családoknak és a vásárlóiknak.

Már január előtt drágul az üzemanyag Magyarországon: kihirdették az év utolsó árváltozását

Arra mindenki felkészült lélekben, hogy hétfőtől mintegy 7 százalékkal drágul az üzemanyag Magyarországon. Csakhogy most kiderült, előtte még péntektől is emelik az árakat.