A Lukoil bulgáriai finomítója januárban nem kapott orosz olajat a Kpler adatai szerint, miközben naponta átlagosan 70 ezer hordó olajat importált más forrásokból. Tavalyi napi behozatala 113 ezer hordó volt, a napi kapacitása pedig 196 ezer hordó.

A general view of LUKOIL Neftochim Burgas, based in Burgas, Bulgaria, the largest oil refinery in the Balkans and the largest industrial enterprise in Bulgaria. On Sunday, September 27, 2020, in Burgas, Burgas Province, Poland. (Photo by Artur Widak/NurPhoto) (Photo by Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Iraki és kazah olajra válthat a burgaszi Lukoil finomító
Fotó: Artur Widak / NurPhoto / AFP

 

A burgaszi Lukoil Neftochim fő nyersanyaga az uráli olaj – idézi az Oilcapital Victor Katont, a Kpler elemzőjét, aki szerint a finomító most részben a korábban felhalmozott saját készletét dolgozza fel. Egy tavaly őszi bulgáriai rendelet megtiltotta a cég számára, hogy márciusától Oroszországból vásároljon olajat, így várhatóan Irakból fog importálni, ahol anyavállalatának 75 százalékos részesedése van a West Qurna-2 projektben.

Szét kell porciózni az olajszállítmányt

A burgaszi létesítmény januárban a Kpler információi szerint  mintegy 1,5 millió hordó (47 ezer hordó/nap) iraki olajat kapott, de a szállításával nehézségek vannak. A burgaszi kikötő nem tudja fogadni a nagy olajszállító tartályhajókat, így a rakományt más országok kikötőiben kisebb tartályhajókra kell átrakni, majd Bulgáriába szállítani. Ezek a műveletek jelentősen megnövelik a szállítás költségeit.

A Lukoil eddig a bulgáriai üzemét is Novorosszijszkból származó olajból látta el nyersanyaggal. Januárban 180 ezer hordónyit kapott a Lukoil Neftochim, bár a Kpler elemzője szerint a tételt egy orosz cég romániai finomítójának szánták, de az a szállítmánynak egy részéhez jutott hozzá. Az érintett CPC Blend minőség az Urálból és a kazah tengizi mezőről származó olajból áll.

Az orosz Országos Energiabiztonsági Alap vezető elemzője, Igor Juskov szerint (akik a Vedomosztyi idézett) a 

Lukoil kiutat találhat a helyzetből, ha összekeveri a novorosszijszki CPC-vezetékből származó olajat az irakival.

 Egy ilyen keverék összetétele meglehetősen közel áll az Urals paraméterekhez, és lehetővé teszi a burgaszi finomító újrakonfigurálását más minőségű nyersanyagok feldolgozására. Hátránya, hogy az iraki és kazah olaj drágább az urálinál, így csökkenti a bulgáriai finomító árrését.

Akár meg is tarthatja a Lukoil a bulgáriai finomítóját 

A bolgár parlament novemberben tiltotta meg a Lukoilnak az orosz olaj importját március 1-től, továbbá idén január 1-től a finomító kőolaj-termékeinek exportját. A döntést hosszas viták előzték meg. Az ország hatóságai még korábban felbontották a Lukoillal kötött 35 éves koncessziós megállapodást, amely alapján a burgaszi finomítót a roseneci kikötőben lévő olajterminál szolgálhatja ki. A bolgár hatóságok intézkedései miatt a Lukoil bejelentette a Neftohimre vonatkozó stratégia felülvizsgálatát, és nem zárta ki a finomító eladását.

Igor Juskov szerint esélyes, hogy a Lukoil megtartja a burgaszi finomítót úgy is, hogy az nem dolgozhat fel orosz olajat.