A vállalkozói és közintézményi szféra energiafelhasználásának csökkentését célzó Integrált Energiahatékonysági Projekt eredményeit felhasználva a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) frissítette az EKR-katalógust. Az egyes energiahatékonysági intézkedésekből vagy beruházásokból származó energiamegtakarítás mértékét meghatározó jegyzék olyan egyszerűsített módon elszámolható intézkedéstípusokat sorol fel, amelyekkel végsőenergia-megtakarítás érhető el.

20210203 BecsehelyBecsehelyen Németh Géza polgármester az előző év megvalósított beruházásai mellett az új év terveiről is beszélt. A bölcsőde építése a végéhez közeledik, a szigetelésen dolgoznak a szakemberek. A járdaépítés folytatódik ebben az évben is az önkormányzat saját forrásából szépíti a falu belterületét.Fotó: Szakony Attila SzAZalai Hírlap ZH
Számos eszköze van az energiahatékonyság javításának.
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

 

Még az energiatakarékos jármű is figyelembe vehető

Az intézkedések megvalósításakor szerzett tapasztalat alapján – a szakmai szervezetek bevonásával – 12 új intézkedéslappal bővül a katalógus. A jegyzékbe vett új intézkedések között szerepel egyebek mellett a splitklíma-berendezések fűtési célú alkalmazása, a professzionális hűtőbútorok és sokkolóhűtők cseréje, valamint az energiatakarékosabb tehergépjárművek alkalmazásával elérhető energiamegtakarítás.  

A 2021. január 1-jén bevezetett energiahatékonysági kötelezettségi rendszer eddig több mint 3500 energiamegtakarítást eredményező projekt megvalósítását segítette elő, az így elért összes éves új végsőenergia-megtakarítás mértéke február elején már meghaladta az évi 5,1 petajoule-t. Ez több, mint a 2021–2023 közötti évekre megállapított EKR-kötelezettségek összege.

A megújult EKR-katalógus közvetlen piaci előnyt nyújt az érintetteknek, valamint megkönnyíti az energetikai auditorok és az auditáló szervezetek munkáját azáltal, hogy előre kidolgozott módszertant biztosít a hitelesített energiamegtakarítások (HEM) kiszámítására. 

A most megjelent új intézkedések közzétételével párhuzamosan a MEKH már dolgozik az EKR-katalógus újabb felülvizsgálatán és a jegyzék további bővítésén is.

A kidolgozás alatt álló tíz új katalóguslap véglegesítése előtt a hivatal iparági egyeztetést tart az érintettek bevonásával.

Megúszható az almérő telepítése

A MEKH módosította a gazdálkodó szervezetek által kötelezően telepítendő almérőkkel kapcsolatos követelményeket is, ami komoly könnyítés azoknak, akik legalább 10 megawatt rendelkezésre álló teljesítményű telephellyel rendelkeznek, és a fogyasztás monitorozása során az ISO 50001 nemzetközi szabványt alkalmazzák. Az érintett nagyfogyasztóknak továbbra is kötelező mérniük az energiafogyasztásukat, de a módosítás értelmében – a technológiai sorba állított berendezések esetén – már nem kell berendezésenként almérőt felszerelniük. A rendeletmódosítások a Magyar Közlöny aktuális számában olvashatók.