A hazai vállalkozások a február 5-i határidőig 116 pályázatot adtak be az ipari energiatárolók telepítésére kiírt, 62 milliárd forint keretű pályázaton az előzetes adatok szerint.

MET Dunai Solar ParkFotó: Kallus György
Az energiatárolók tompítják a megújulók ingadozó termelésének hatásait.
Kallus György / Világgazdaság

Mint az Energiaügyi Minisztérium közleménye jelezte, a teljes pályázati igény közel 115 milliárd forint volt, vagyis a keret mintegy kétszerese. A legkésőbb 2026. április végéig kiépülő új zöldenergia-tárolókkal több mint hússzorosára nő a jelenleg mintegy 20 megawattos hazai kapacitás. A párhuzamosan futó lakossági Plusz Programban már benyújtották az első támogatási kérelmeket.

Bevételkompenzációra is lehetett támogatást kérni

A közlemény szerint a magyar gazdaság jövője a zöldenergia, a kormány pedig azon dolgozik, hogy Magyarország a lakásokban, a gépkocsikban és az ipartelepeken egyformán élen járjon a zöldenergia tárolásában. A minisztérium jogalkotási és pénzügyi eszközökkel ösztönzi az energiatároló-piac bővülését. 

A zöldenergia tárolásával részben kiegyenlíthető az időjárásfüggő megújulók természetes teljesítményingadozása.

A korszerű eszközök telepítése így előmozdítja a tiszta energiaforrások további térnyerését.

Az élénk érdeklődést kiváltó vállalati programban ipari energiatárolók létesítéséhez és legalább tízéves üzemben tartásához lehetett vissza nem térítendő beruházási támogatást és bevételkompenzációt igényelni. A tegnapi határidőig beérkezett pályázatokat a várható műszaki élettartam alapján három ablakban bírálják el. A nyerteseket a legkisebb költség elve, a legalacsonyabb bevételkompenzációs igény alapján választják ki.

A rendszerszabályozás az első

A program elsősorban a villamos energia rendszerszintű szabályozásban részt vevő tárolók létesítését hivatott előmozdítani. A vállalkozók saját célra is használhatják az új eszközöket, de prioritásként kell kezelniük a rendszerirányító igényeinek kiszolgálását. A pályázati forráson túl a támogatással kombinálható rendszerhasználati és csatlakozási  díjkedvezmények is megkönnyítik a hazai cégek tárolói fejlesztéseit.

Az energiatárolás – olvasható – hozzájárul Magyarország energiaszuverenitásának megerősítéséhez, csökkentheti a villamosenergia-hálózat terhelését, üzemeltetési és szabályozási költségeit. Az állam összesen 137 milliárd forinttal segíti a magyar családoknak és vállalkozásoknak a zöldenergia hasznosítását fokozó beruházásait. 

A lakosságnak szóló Napenergia Plusz Programban február 5-től küldik ki az értesítéseket az előregisztrációs kérelmek jóváhagyásáról, szükség esetén a hiánypótlásról. Kedd délig több mint 2600 pályázat esetében kezdte meg a kivitelező a vállalkozási mintaszerződések kitöltését. A rendszerbe már feltöltötték az első támogatási kérelmeket is. 

A sikeresen pályázó magyar családok ingatlanonként akár 5 millió forintot kaphatnak modern napelemes rendszerek telepítéséhez, a zöldenergia saját célú termeléséhez és későbbi felhasználásra való eltárolásához.