A kínai szén-dioxid-kibocsátáskereskedelmi rendszer fejlesztései felgyorsítják az ország zöldre való átállását, támogatva az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való átállást – írja a Hszinhua hírügynökség. Az ország januárban ideiglenes szabályozást adott ki a szén-dioxid-kibocsátás kereskedelméről, amely május 1-jén lép hatályba – mondta Zsao Jingmin ökológiai és környezetvédelmi miniszter egy sajtótájékoztatón. Jelentős mérföldkőnek nevezte, hogy megszületett a szabályozás, amely Kínában ezen a területen az első.

Smoke is discharged from chimneys at a factory in heavy smog in Taiyuan city, north China's Shanxi province, 6 January 2017.China's top environmental watchdog Friday (6 January 2017) named and shamed a list of companies not complying with anti-smog environmental measures, with dozens of cities in the country suffering from polluted air all this week. Yusheng building material company in Hebi city, central China's Henan Province, started its own power production generator without permission and without taking any environmental protection steps, after its electricity supply was cut off by the local government, the Ministry of Environmental Protection said. The ministry in late December dispatched 10 inspection teams to different provincial regions nationwide to supervise the implementation of environmental measures taken by key industrial enterprises. Seven companies, including Tengfei wood industry company in Hebei Province, did not abide by local government emergency measures such as halting or reducing production when localities suffer from air pollution, a ministry statement said. (Photo by Yin ming / Imaginechina / Imaginechina via AFP)
A fő kínai kibocsátók évi évi 5,1 milliárd tonna szén-dioxidot engednek a levegőbe.
Fotó: Yin ming / Imaginechina / AFP

Csillagászati számok jellemzik a kínai szén-dioxid-kibocsátást

A szén-dioxid-kereskedelem lehetővé teszi a keresleti oldal számára a kibocsátáscsökkentési célok elérését, míg a kínálati oldal gazdasági előnyökhöz jut a szén-dioxid-kereskedelemben való részvételből. A kínai nemzeti piac a világ legnagyobb szén-dioxid-piacává vált, 2257 fő kibocsátót fed le, évi 5,1 milliárd tonna szén-dioxid-kibocsátással. Kereskedelmi volumene tavaly év végén 440 millió tonna volt, 24,9 milliárd jüan (mintegy 3,5 milliárd dollár) forgalma mellett.

Jóllehet zökkenőmentesen működik, Kína szén-dioxid-piaca még gyerekcipőben jár, és a releváns iparágak lefedettsége és a piaci tranzakciók élénksége továbbra is fejlesztésre szorul – mondta Zsao Jingmin. A rendelet részletezi a mechanizmusokra vonatkozó szabályokat, szabványosítja a tranzakciókat, biztosítja az adatok minőségét, és erős jogi garanciát ad a kínai szén-dioxid-piac egészséges fejlődésére.

Egyelőre csak a hőerőművek

Zsang Jaobo, a kínai Igazságügyi Minisztérium egyik tisztviselője elmondta, hogy a szabályozás a teljes folyamatkezelést, a megfelelő rugalmasságot és a problémaorientált megközelítést tartalmazza. A jogszabályok fontos alapot jelentenek a szén-dioxid-piac működéséhez, ahogyan a vállalkozások kereskedelméhez és az illetékes kormányzati szervek munkájuk elvégzéséhez is – ez utóbbit már Zsang Csentől, a Kantoni Kibocsátás-tőzsde (angolul Guangzhou Emissions Exchange) tisztviselőjétől idézte a hírügynökség. A szakember úgy látja, hogy a kiforrott nemzetközi szén-dioxid-piacokhoz képest Kína szén-dioxid-kereskedelmi mechanizmusának legfelső szintű kialakítását, valamint az azt támogató fiskális és értékelési politikát még javítani kell. Ráadásul a helyi szén-dioxid-piacnak egyelőre csak hőerőművek a szereplői. 

Kína szén-dioxid-kibocsátásáért elsősorban az energiatermelés, az acél, az építőanyagok, a színesfémek, a petrolkémia, a vegyipar, a papírgyártás és a légi közlekedés felel, ezek az ország teljes szén-dioxid-kibocsátásának a 75 százalékát teszik ki.

Csiszolni kell még a szabályozáson

A minisztérium 2023 júliusában indított közvélemény-kutatást arról a törvénytervezetről, amely az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának önkéntes csökkentésével összefüggő kereskedelmet szabályozná. A törvény az iparágak szélesebb körét ösztönzi, beleértve a megújuló energiát és az erdészeti szén-dioxid-elnyelőket. A kibocsátás csökkentése a piaci mechanizmusokon keresztül gazdasági megtérülést ígér annak érdekében, hogy a kibocsátó hozzájáruljon az ország szén-dioxid-kibocsátási céljainak eléréséhez.

Ugyanakkor a említett tisztviselőjén túl iparági bennfentesek is úgy vélik, hogy a szén-dioxid-finanszírozási politikát finomítani kell, és javítani kell a releváns termékek fejlesztésén és innovációján. A Chuancai Securities kutatási jelentése szerint a rendelet ösztönzi a pénzügyi szolgáltatások kiterjesztését az alacsony szén-dioxid-kibocsátású átalakításra. A vállalkozásoknak meg kell ragadniuk a lehetőségeket releváns pénzügyi termékek fejlesztésére a széneszközök hatékony aktiválása érdekében.