Február végén nyílt meg a Jövő Múzeuma Dubajban: 

a különleges, tórusz alakú, 77 méter magas épületben elhelyezett intézmény álomszerű világot mutat be, amelyet a és a lendületes fejlődés táplál.

A múzeum építészetileg a fejlett technológiát ötvözi a kulturális hagyománnyal. A tórusz (forgástest) alakú múzeumot arab kalligráfiával díszített ablakok ölelik körül. A Jövő Múzeuma azt mutatja be, hogy 

milyen lesz a világ 50 év múlva. Arra ösztönzi a látogatókat, hogy gondolkodjanak el a bolygó egészségéről és biológiai sokféleségéről. 

Fotó: Karim SAHIB / AFP

Sarah Al Amiri, az Egyesült Arab Emírségek fejlett technológiáért felelős államminisztere és az Egyesült Arab Emírségek Űrhivatalának elnöke szerint a múzeum koncepciója az, hogy a fenntartható jövő és az egészséges bolygó megteremtése nem akadályozhatja a fejlődést és a gazdasági növekedést. Hozzátette: 

ez inkább arra ad alkalmat, hogy új lehetőségeket teremtsünk abból a kihívásból, amellyel mindannyiunknak szembe kell néznünk.

A múzeum kreatív igazgatója, Brendan McGetrick szerint a klímaváltozás elleni küzdelem nem azt jelenti, hogy vissza kell térni a vadászó-gyűjtögető életmódhoz. De a fejlődés és az innováció folytatása közben tudatában kell lennünk annak, hogy milyen kapcsolat fűz bennünket a bolygóhoz, és annak is, hogy még sok tennivaló áll előttünk – fűzte hozzá.

A Jövő Múzeumának látogatóit Aya, egy mesterséges intelligenciával rendelkező idegenvezető kalauzolja. Bemutatja a repülő taxikat, a szélerőműveket és a Nap-projektet. A projekt elképzelése szerint a Holdra számtalan napelemet telepítenek, amelyek a napenergiát a földi csomópontok felé irányítják.

A múzeumban mindenütt tetten érhető az arab kultúra hatása:

a meditációs térben például az Arab-félszigeten élő törzsek életét megalapozó három elem, a rezgések, a fény és a víz jelenik meg.

A múzeumba 40 dollárba kerül a belépőjegy. Az épületet az Egyesült Arab Emírségekben működő Killa Design építésziroda tervezte. Az építésziroda szerint az épület megkapta a LEED Platinum minősítést, amely a világ leghatékonyabb energia- és környezetvédelmi terveit ismeri el.