Margrethe dán királynő nyolc unokája közül négytől megvonta a királyi címet. Második fiának, Joachim hercegnek a gyermekei így jövő év elejétől már nem nevezhetik magukat hercegnek vagy hercegnőnek – írta meg a Sky News.

Joachim hercegnek négy gyereke van, a 23 éves Nyikolaj, a 20 éves Félix, a 13 éves Henrik és a 10 éves Athéné. 

Királyi címük hiányában 2023. január elsejétől titulusok Monpezat grófja vagy grófnője lehet, illetve hivatalos megszólításuk a jövőben őexcellenciája (excellencies) lesz.

Margrethe királynő azzal indokolta a döntését, hogy négy unokája sokkal szabadabb életet élhet, ha nincsenek kötve a királyi címükön keresztül a Dán Királyi Ház szabályaihoz és formalitásaihoz. Az uralkodó bízik benne, hogy ezzel második fiának gyermekei képesek lesznek a koronától függetlenül, saját maguk alakítani az életüket.

Érdekesség, hogy bár a királyi címüktől megfosztották őket, a négy unoka nem vesztette el helyét az öröklési sorrendben.

Dánia keményen beleáll Katarba az emberijog-sértések miatt

Több ország mellett Dánia is demonstrálni fogja ellenérzését a katari labdarúgó-világbajnoksággal kapcsolatos emberijog-sértésekkel kapcsolatban. Jogvédő csoportok állításai szerint több ezer külföldi vendégmunkás vesztette életét a vébéhez tartozó infrastruktúra kiépítése közben, főként a rossz körülmények és a biztonság hiánya miatt. Katar tagadja a vádakat, állításuk szerint a kritikusaik a vébéprojektekhez nem köthető halálozásokat is beleszámolták a közzétett számaikba.