BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Padlóra kerültek az amerikai mozik – negyed évszázada nem volt ilyen kevés bevételük

Utoljára 1997-ben volt olyan alacsony az amerikai mozik havi bevétele, mint idén szeptemberben. Ennek oka főként az, hogy nincsenek nagy megjelenések a tengerentúlon. A világjárvány miatt hónapokig tartó lezárások rendkívül nehéz anyagi helyzetbe sodorták a filmszínházakat, amelyek így nem tudnak kilábalni a felhalmozott adósságaikból. A szakértők októberre is 20-30 százalékkal kisebb jegybevételt jósolnak, mint tavaly.

Néhány kisebb sikertől eltekintve katasztrofálisan teljesítettek az amerikai mozik idén szeptemberben, 25 éve nem volt olyan alacsony az Egyesült Államok box office bevétele, mint most – írta meg a The Wrap című hollywoodi szakportál. Az USA filmszínházai szeptember 27-ig 275 millió dollár bevételt generáltak, ilyen alacsony adatra 1997 szeptembere óta nem volt példa, amikor utoljára termeltek 350 millió dollárnál kisebb bevételt az amerikai jegyeladások. 

A mostani szint 20 százalékkal múlja alul a tavalyi bevételt, és 52 százalékkal marad el a 2019-estől.

A statisztika nem veszi figyelembe 2020 szeptemberét, amikor a koronavírus-járvány okozta mozibezárások miatt mindössze 86 millió dollár volt a box office bevétel, ennek a felét Christopher Nolan Tenet című filmje adta.

Popcorn in Theater Aisle, üres mozi, mozi, bukás, popcorn
Fotó: Ghislain & Marie David de Lossy / Getty Images

Utoljára 2001-ben fordult elő, hogy egy hónapban nem volt egyetlen olyan premierfilm sem az amerikai mozikban, amely 20 millió dollár fölötti nyitóhétvégével debütált volna. 

2001 szeptemberében azonban a terrortámadás miatt nem is volt mit nézni, a stúdiók elhalasztották a premierjeiket. Az idei év első őszi hónapjában a Warner Bros. stúdió Ne aggódj, drágám! című filmje menthette volna meg a bevételi számokat, ám végül csak 19,3 millió dollárt tudott elérni.

Elfogyhat a popcorn a mozikból

Az újranyitó mozik, a nyári szezon és az ellátási láncok akadozása miatt szűk lehet a popcornkínálat az amerikai mozikban.

Tavaly a Disney-Marvel filmje, a Shang-Chi és a Tíz Gyűrű legendája Labor Day- (a munka napja, hasonló ünnep, mint Magyaroroszágon a munka ünnepe) rekordot állított fel 94 millió dolláros debütálással a négynapos hosszú hétvégén. 

A legerősebb szeptemberi premiert a Warner és a New Line 2017-es filmje, az Az tartja, 123 millió dolláros nyitással.

A világjárvány okozta pénzügyi válság még mindig rátelepszik az amerikai mozikra, ezért nagy szükségük lenne a kasszasiker filmekre, hogy törleszthessék a bezárás hónapjaiban felhalmozott adósságaikat. Elég magas bevételeket a jegypénztáraknál csak a blockbusterek és a nagyszabású családi filmek tudnak produkálni, ezekből azonban nagyon kevés lesz már az idén. Nagyobb bevételt a Black Adam és az új Marvel-produkció, a Fekete Párduc folytatása generálhat, illetve decemberben lesz két hete James Cameron Avatar-folytatásának, hogy mentsen valamit a filmszínházak idei számain.

Az USA mozijai rendkívül nehéz helyzetben vannak, a második legnagyobb hálózat, a Cineworld már el is indította a csődeljárást, és kénytelen bezárni több moziját. 

A legnagyobb mozihálózatnak számító AMC pedig azon dolgozik, hogy lefaragja az ötmilliárd dolláros adósságállományát. 

Ennek érdekében a vállalat bejelentette, hogy elad 425 millió új APE-részvényt. Szakértők szerint a mozitermek leghamarabb csak 2023-ben telhetnek meg ismét úgy, mint a világjárvány előtt. Vannak azonban, akik szerint a streaming előretörésével már sosem lesznek olyan látogatottak a vetítőtermek, mint egykor. 

Októberben szintén nem lesz túl erős a moziforgalom, de a szeptemberinél jobb adatokra lehet számítani. 

Elemzők úgy számolnak, hogy a jegyeladások 20-30 százalékkal csökkenhetnek a tavalyi 623 millió dolláros box office számokhoz képest.

Az amerikai mozik húsz éve a legkevesebb pénzt termelték, de szakértők szerint nincs ok a pánikra

A nyári szezonban 22 nagyobb filmet mutattak be az Egyesült Államok mozijai, és ezek 3,43 milliárd dollárt termeltek. A járvány előtti utolsó évben, 2019-ben 42 produkció debütált a három nyári hónapban. Szakértők szerint a kevés film ellenére a bevétel meglepően jónak mondható, a blockbustermozik pedig 50 százalékkal több pénzt termeltek, mint a pandémia előtt. Az idén még négy nagy költségvetésű alkotás kerül a mozikba.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.