Csődöt jelenthet a Cineworld az Egyesült Államokban, mivel a cégnek továbbra is rengeteg az adóssága

 – írta meg a BBC. A brit Cineworld Group, amely globális szinten több mozihálózat mellett Nagy-Britanniában a Picturehouse láncot is birtokolja, azt közölte, hogy megvizsgálják az amerikai üzletük szerkezetátalakításának lehetőségeit. Az anyavállalat magyarországi leányát, a Cinema City Magyarországot a tengerentúli problémák nem befolyásolják, a hazai mozik zavartalanul folytatják a működésüket.

1229054577 LONDON, UNITED KINGDOM - 2020/10/13: A man wearing a face mask stands outside the Cineworld Cinema in London.British cinema chain Cineworld announced that it's temporarily shutting cinemas in Britain and the United States, as coronavirus pandemic delays major new films. (Photo by Dave Rushen/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
Fotó: Dave Rushen / LightRocket via Getty Images

Visszatértek a magyarok a mozikba – VG Podcast

Ismét sorra érkeznek a hollywoodi blockbusterek a mozikba, így a magyar nézők is sorban állnak a jegypénztáraknál. Tavaly a magyar filmszínházak majdnem 5,5 millió látogatót fogadtak, ami nagyjából fele a 2019-es év vendégszámának. Az ország legnagyobb multiplexmozi-hálózatában az idei első fél évben több film is nagyon jó nézőszámokat produkált, így a tavalyi eredmény szinte biztosan hozható lesz. Az év végi Avatar 2. pedig meglepetést is okozhat.

Az amerikai társaság részvényei múlt héten pénteken nagymértékű zuhanást produkáltak azt követően, hogy a csődről szóló pletykák napvilágot láttak. A cég közölte, hogy a filmszínházaik továbbra is a megszokott módon üzemelnek tovább. Nyilatkozatuk szerint 

a Cineworld elvárja, hogy az amerikai mozik a szokásos módon működjenek tovább, a tevékenységükben fennakadás ne legyen, illetve az alkalmazottakra se legyen jelentős hatással a jelenlegi helyzet. 

A Cineworld Group világszerte tíz országban van jelen, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok mellett többek között Lengyelországban, Izraelben és Magyarországon. A hozzá tartozó mozikban több mint 28 ezer embert foglalkoztat.

Más moziláncokhoz hasonlóan a Cineworldöt is nehéz helyzetbe hozta a járvány. A filmszínházakat hosszú időre be kellett zárni, emiatt több országban hónapokig nem tudtak bevételt termelni. A cég abban bízott, hogy a pandémiás sokk után az olyan blockbusterek, mint a legújabb James Bond-film, a Top Gun folytatása vagy a Thor: Szerelem és mennydörgés ismét becsábítja a nézőket a vetítőtermekbe és kiegyenlíti az elmúlt időszak veszteségeit.

Ennek ellenére a vállalat amerikai ága közölte, hogy a Covid után a nézők csak korlátozott számban tértek vissza a mozikba. Ennek az egyik oka a gyenge filmkínálat, illetve az egyre erősebb portfólióval büszkélkedő streamingplatformok.

Pénteken a Wall Street Journal szellőztette meg a Cineworld esetleges csődjelentését, amire a vállalat úgy reagált, hogy különféle lehetőségeket mérlegelnek, beleértve az úgynevezett 11. fejezetet, ami az Egyesült Államok csődeljárásának menetét szabályozza.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük a Cineworld Group magyarországi leányát, a Cinema City Magyarországot. A cég kommunikációs igazgatója, Buda Andrea kérdésünkre elmondta, hogy a Cineworld amerikai hálózatának esetleges csődje a magyar mozikat nem érinti. 

A működésünk a továbbiakban is biztosított, fennakadások nincsenek és eddig sem voltak

 – mondta Buda Andrea.