Miután a technológiai részvények éveken keresztül jelentősen emelkedtek, a techóriások tulajdonosai milliárdos vagyont tudtak felhalmozni, azonban ez a kedvező tendencia megtört a válság miatt.  

Facebook CEO Mark Zuckerberg And News Corp CEO Robert Thomson Debut Facebook News NEW YORK, NY - OCTOBER 25: Facebook CEO Mark Zuckerberg pauses while speaking about the new Facebook News feature at the Paley Center For Media on October 25, 2019 in New York City. Facebook News, which will appear in a new dedicated section on the Facebook app, will offer stories from a mix of publications, including The New York Times, The Wall Street Journal and The Washington Post, as well as other digital-only outlets.(Photo by Drew Angerer/Getty Images)
Mark Zuckerberg
Fotó: Drew Angerer / Getty Images

A világ tíz legnagyobb veszteségét elszámoló embere közel 500 milliárd dollárt veszített az elmúlt időszakban.

Az idén Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója érte el a legnagyobb vagyoncsökkenést a Bloomberg listáján, a milliárdos nettó vagyona jelenleg 38,1 milliárd dollár körül van, ami 73 százalékos csökkenés a 2021. szeptemberi csúcshoz képest. A közösségi oldal anyavállalata, a Meta-részvények árfolyama 25 százalékkal csökkent, így a cég részvényei már csak 100 dollárt értek, ez 2016 óta a legalacsonyabb érték. 

 

Zuckerberg mintegy 87,3 milliárd dollárt veszített egyetlen év alatt. 

 

A második legnagyobb nettó vagyoncsökkenést a Binance vezérigazgatója,  Changpeng Zhao érte el 72,6 milliárd dolláros veszteségével. A vagyona egykor 100 milliárd volt, de egy hosszú kriptotél után, amely 70 százalékkal csökkentette a árfolyamát a novemberi 69 ezer dolláros történelmi csúcshoz képest, a lakossági befektetők visszariadtak az eszköztől, és Zhao nettó vagyona csökkenni kezdett. A Binance vezérigazgatójának a vagyona jelenleg 23,6 milliárd dollár.

The 2022 Met Gala Celebrating "In America: An Anthology of Fashion" - Arrivals NEW YORK, NEW YORK - MAY 02: Elon Musk attends The 2022 Met Gala Celebrating "In America: An Anthology of Fashion" at The Metropolitan Museum of Art on May 02, 2022 in New York City. (Photo by Theo Wargo/WireImage) Elon, musk
Elon Musk
Fotó: Theo Wargo / Getty Images

a világ leggazdagabb embere az elmúlt 12 hónapban 66,4 milliárd dollárt veszített. A Tesla zuhanó árfolyama – eddig 43,7 százalékkal esett vissza – és a Twitter 9 hónapig tartó felvásárlási procedúrája 44 milliárdjába került.  

Jeff Bezos körülbelül 23 milliárddal lett szegényebb egyetlen nap alatt, miután az Amazon online kiskereskedelmi cége legfrissebb eredményjelentésében közölte, hogy csökkenő kereslettel számol. A hír hatására a részvények zuhantak, az Amazon papírjai 21 százalékot estek a piaczárásig. A Bloomberg szerint ez lesz az ötödik legnagyobb veszteség egy nap alatt, amit a Bloomberg Billionaires Index eddig feljegyzett. 

Mivel Bezosnak körülbelül 996 millió Amazon-részvénye van, a vagyona mostanra 111 milliárd dollárra zsugorodhatott, körülbelül 65,7 milliárddal lett szegényebb. 

Larry Page, a Google társalapítója 39,2 milliárdot veszített a vagyonából egy év alatt, míg a luxuscikkeket forgalmazó LVMH vezetője, Bernard Arnault-nak 38,2 milliárddal esett a vagyona. Az elmúlt másfél év során Arnault a világ második leggazdagabb embere volt, sőt egy-egy napra az első helyre is sikerült felkapaszkodnia. Az LVMH árbevétele dinamikusan nőtt az elmúlt években, nemcsak a járvány alatt, hanem jóval előtte is, és mára évi 80 milliárd dollár körüli lett.

A Google másik társalapítója is, Sergey Brin szintén jelentős vagyonvisszaesést produkált: 38,1 milliárdtól kellett elbúcsúznia, MacKenzie Scott, az Amazon alapítójának volt felesége nettó vagyona is erősen csökkent, több mint 31 milliárd dollár mínuszt mutat fel. Scott 2020-ban a világ második leggazdagabb nője volt. A vagyona nagy részét az Amazon alapítójától való válásakor szerezte. 

A L’Oréal örökösnője, Francoise Bettencourt Meyers 30,7 milliárdot bukott, a tizedik legnagyobb mínuszt Bill Gates, a Microsoft társalapítója könyvelhette el, miután 27,3 milliárd dollárt veszített. Gates a világ harmadik leggazdagabb embere a 106 milliárdos vagyonával.