Jól jelzi, mekkora botrányba is keveredett Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke idén, hogy a gyanús Pfizer-szerződésekről szóló hírünk az év 12. legolvasottabb külföldi vonatkozású cikkévé vált. A szeptember végi hírben a Berliner Morgenpostra hivatkozva számoltunk be arról, hogy megrovást kaphat Ursula von der Leyen az költségvetésének ellenőreitől,  amiért 2021 májusában elképesztő, 35 milliárd eurós szerződést kötött a  Biontech-Pfizer céggel 1,8 milliárd adag koronavírus elleni vakcina beszerzésére.

Ursula Von Der Leyen President Of The European Commission At The European Council
Fotó: Nicolas Economou

Ez az a vakcinabeszerzés, amelyben Magyarország nem kívánt részt venni, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter indoklása szerint 

19 millió Pfizer-vakcinát kellett volna megrendelni és kifizetni, függetlenül attól, hogy szükség lesz-e az oltóanyagokra.

 Akkor még ráadásul nem került nyilvánosságra, hogy Von der Leyen gyakorlatilag SMS-ben egyeztetett a részletekről a Pfizer vezérigazgatójával, Albert Bourlával.

Az ügyben természetesen vizsgálat is indult, az uniós ombudsman pedig arra jutott, hogy

Von der Leyen stábja szándékosan hátráltatta a munkájukat, amikor azt állította, nem talált semmiféle szöveges üzenetet az EB-elnök és Bourla között. 

Az ügyben azóta is teljes a hallgatás, és furcsa mód az év végével hirtelen egy másik korrupciós botrányra terelődött a figyelem. Eva Kaili, az Európai Parlament alelnöke ráadásul nem is ússza meg olyan könnyen, mint Von der Leyen, hiszen már az ügy kirobbanása óta letartóztatásban van.

A VG.hu 12 legolvasottabb külföldi cikke: 

1. 

2. 

3. 

4. 

5.  

6. 

7.  

8. 

9. 

10. 

11. 
12. Az év 12 top híre: Ursula von der Leyen és a sötét Pfizer-ügy