A szocialista Eva Kaili és Maria Spyraki, az EPP-tag Nea Democratia párt tagjainak európai parlamenti képviselői mentelmi jogának felfüggesztését kérte csütörtökön Laura Codruţa Kovesi európai főügyész – közölte az Európai Ügyészség.

2015; 25 ??????????; 25th of January; Caravel; elections; Eva Kaili; journalist; ooto; pre-election; Press conference; young woman; ???????; ??? ?????; ???????; ??? ???????; ?????; ?????????????; ???????????; ??????????? ????????; ??????????? ??????????; ?
Fotó: SOOC via AFP

 

Az Európai Csalás Elleni Hivataltól (OLAF) érkezett vizsgálati jelentés alapján az uniós költségvetés sérelmére elkövetett csalás gyanúja merül fel a képviselői pótlék kezelésével kapcsolatban, különös tekintettel az akkreditált parlamenti asszisztensek javadalmazásra.

 

– áll az Európai Ügyészség sajtóközleményében. Nincs arra utaló jel, hogy az ügyészség vizsgálata kapcsolatban állna a külföldi országok, köztük Katar és Marokkó által az EP-képviselőknek fizetett állítólagos kifizetésekkel.

Eva Kailit korrupcióval, pénzmosással és szervezett bűnözői csoport létrehozásával vádolták ebben az ügyben, mivel Katar megpróbálta befolyásolni az Európai Parlament gazdasági és politikai döntéseit az ország emberi jogi helyzetével kapcsolatban. Kaili őrizetben van, december 22-én állítják bíróság elé, szerdán a helyi közalkalmazottak sztrájkja miatt nem tudott megjelenni a bíróságon.

A baloldali La Repubblica úgy értesült, hogy Francesco Giorgi a belga hatóságoknak tett vallomásában beismerte bűnösségét. Magára vállalt mindent élettársa, Eva Kaili védelmében, akivel közös gyerekük van. A napilap úgy tudja, Giorgi elismerte azt is, hogy a civil szervezetek a pénz tisztára mosására szolgáltak.

Az uniós vezetők igyekeznek kimosakodni a rájuk hulló piszokból, gyorsan reagáltak a korrupciós botrányra, miután az ügyet leleplezte a rendőrség. Az Európai Parlament mai döntése szerint szinte minden kapcsolatot megszakítanak Katarral. Kérdés, hogy ha más államokról is kiderül, hogy korrumpáltak uniós képviselőket, azok képviselőit is kitiltják-e a parlamentből. Egyébként a mostani elhatározásra azt követően jutott a testület, hogy egyre nagyobbra hízik a korrupciós botrány. Mint ismert: több magas rangú európai politikust is lefizettek Katarból, hogy számukra kedvező gazdasági és politikai döntések szülessenek Brüsszelben. 

Mindeközben csütörtökön Görögország is bekapcsolódott az EP-alelnök elleni nyomozásba. Az athéni pénzügyi ügyészség előzetes vizsgálatot indított korrupció és pénzmosás gyanújával a Belgiumban őrizetbe vett Eva Kaili európai parlamenti képviselő ellen – jelentette az ERT görög közmédia.

A magyar miniszterelnök csütörtökön közzétett nyilatkozata szerint a korrupciós botrány megrengette az európai intézményeket.