„Késés és járattörlés esetén az utasokat minden esetben étkezés, frissítők, éjszakai szállás, valamint reptéri transzfer illet meg a szállás és a repülőtér között, ha a késési idő indokolja vagy ha a legkorábbi időpontra átfoglaltunk” – olvasható Kupecki Nóra alkotmányjogi jogalkotásért és fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár Facebook-bejegyzésében

Flights,Canceled,Or,Delayed,On,Information,Board,,Terrorism,Threat,At
Fotó: SynthEx

Az államtitkár hozzátette, hogy ha nem kapunk étkezést, frissítőket vagy szállást, arról magunk gondoskodhatunk, de őrizzük meg a nyugtákat, és hazaérkezésünk után kérjük költségeink megtérítését a légitársaságtól.

Járattörlés, illetve célországba érkezéskor 3 órát vagy azt meghaladó késés esetén, bizonyos esetekben, kártalanítás is jár távolságtól függően 250, 400 vagy 600 euró összegben.

– olvasható a bejegyzésben, illetve az is, hogy minden utast megillet két ingyenes telefonhívás, faxüzenet, vagy e-mail küldési lehetőség.

„Gyakran előfordul, hogy túlfoglalás miatt visszautasítják az utas beszállását a járatra. Ezért jó ha tisztában van vele mindenki, hogy a fenti jogok az ilyen problémával szembekerülő embereket is megilletik” – írta az államtitkár.

Kupecki Nóra kiemelte, hogy öt óra várható indulási késés esetén az utas elállhat a további utazástól és kérheti a jegyár visszatérítését. Járattörlés és a beszállás visszautasítása esetén mindenkit megillet az átfoglalás lehetősége egy másik járatra (legkorábbi járatindulási időpontra vagy a rendelkezésre álló szabad helyek függvényében az utas által választott későbbi időpontra) vagy a jegyár visszatérítése!

Folyamatosak a sztrájkok Angliában

A reptéri dolgozók és vasutasok, majd a nővérek és a mentősök után az útlevél-ellenőrzők jelentették be, hogy sztrájkolni fognak.