Franciaország-szerte sztrájkok és tüntetések vannak a nyugdíjkorhatár-felemeléséről szóló tervek miatt. A demonstrációk legutóbbi napján több mint egymillió ember vonult utcára. Nyolc nagy szakszervezet vett részt a sztrájkban, ami megzavarta az ország iskoláit, tömegközlekedését és energiaellátását. Az egyik nagy szakszervezet szerint csak Párizsban félmillióan gyűltek össze, de ezt a számot a belügyminisztérium nem erősítette meg – írta a BBC.

Fotó: AFP

Egyelőre nem látni, hogy a megmozdulások végül kinek a meghátrálásával fognak végződni. Közvéleménykutatások szerint a reformját a választók kétharmada ellenzi. A törvénymódosításról jövőhéten lesz szavazás az országgyűlésben.

Jelentések szerint a tüntetések biztosítására 11 ezerrendőrt vezényeltek ki több mint 200 városban. 

Párizsban voltak összetűzések a hatóságok és a tüntetők között.

FRANCE - DEMO - SOCIAL - STRIKE - PENSION REFORM
Fotó: AFP

A demonstrációk miatt súlyos fennakadások voltak a közlekedésben, csak minden harmadik gyorsvonat működött és Párizsban csak kettő sofőr nélküli metróval lehetett utazni.

A legutóbbi tüntetések a hírek szerint kisebbek voltak, mint a január 19-én zajlott megmozdulások. A tüntetők vélhetően a bérkiesés miatt fogyatkoztak meg.

A szakszervezetek szerint a dolgozók legalább háromnegyede kilépett a TotalEnergies nagy olajfinomítóiból és az üzemanyagraktáraiból. A cég közlése szerint a távozók aránya nem volt ekkora mértékű. Az erőművek ezzel együtt csökkentett termelésről számoltak be.

 A pedagógusok szakszervezete szerint a középiskolai tanárok nagyjából 55 százaléka kilépett a munkahelyéről.

FRANCE - DEMONSTRATION AGAINST PENSION REFORM IN BREST
Fotó: AFP

A 62 éves nyugdíjkorhatár Franciaországban alacsonyabb, mint Európa legtöbb államában. Olaszországban, Németországban és Spanyolországban a korhatár 67 év, az Egyesült Királyságban pedig 66 év. Emmanuel Macron közölte, hogy hajlandóak tárgyalni a szakszervezetekkel, de a nyugdíjkorhatár emelését alapvetően szükségesnek tartják. Erre azért van szükség, mivel az országban csak kevés munkavállalónak van magánnyugdíja, az állami rendszerben pedig egy nyugdíjasra csak 1,7 munkavállaló jut.

A tüntetések eddig alapvetően békések voltak az országban. A francia országgyűlésben az ellenzéki politikusok attól tartanak, hogy a túlságosan szelíd tüntetések nem lesznek alkalmasak, hogy megváltoztassák Macron és a kormány tervét. Egyedül az lehet megoldás, ha a demonstrációk elhúzódnak annyira, hogy annak már kimutatható gazdasági hatásai lesznek.