Az Amazon tavaly 321 ezer tonna (321 millió kilogramm) műanyag csomagolási hulladékot termelt, ez 18 százalékos növekedés a 2020-as, közel 272 ezer tonnás értékéhez képest – derül ki az Oceana nevű, amerikai környezetvédelmi nonprofit szervezet éves jelentéséből. Másképpen fogalmazva: ez akkora mennyiségű hulladék, amelynek darabjai egymásra téve nyolcszázszor érnék körbe a földet.

Amazon csomagolás
Fotó: Shutterstock

2019-ben az online kiskereskedelmi piacot uraló vállalat még mintegy 211 ezer tonnányi műanyag hulladékot termelt, tehát a növekedés jelentős.

A műanyag a szennyezés egyik fő forrása, és pusztítja a világ óceánjait. A tengeri emlősök, teknősök, madárfajok és más óceáni állatok az Amazonas által használt műanyagot – elsősorban a műanyag fóliát – tápláléknak hiszik, ami végül végzetes lehet. A jelentés emiatt nagy port kavart környezetvédelmi körökben. Az Amazon szóvivője közölte: az Oceana adatai pontatlanok és túloznak, a vállalat 7 százalékkal csökkentette a küldeményenkénti átlagos műanyag csomagolás súlyát.

A szervezet válaszul azt állítja, hogy a cég figyelmen kívül hagyja a harmadik fél eladókon keresztül teljesített megrendeléseket, valamint azt is, hogy ez hány százalékos arány a teljes értékesítéshez képest. Mint állítják: az Amazon meg tudja oldani a műanyagproblémáját, például kifejlesztette a papírral kitömött postai csomagolóeszközt, és visszaváltható csomagolást használ Indiában, ám ezt globálisan nem lépi meg.

Bár az online a világjárvány elején tapasztalt ugrásszerű kereslet után kissé megingott, az Amazon általában véve nyereséges évet zárt. A cég megnövekedett forgalma miatt az általa termelt hulladékot is jobban vizsgálja az Oceana, a szervezet szerint a vállalatnak el kell köteleznie magát a műanyag csomagolás használatának globális csökkentése mellett.

Egyébként nemcsak a környezetvédőket érdekli, hogy az Amazon mennyi műanyagot használ: 2022 májusában tartott éves közgyűlésen a vállalat részvényeseinek csaknem 49 százaléka szavazott egy olyan határozat mellett, amelyben arra kérték a céget, hogy legyen átlátható, és foglalkozzon a növekvő műanyag csomagolási problémával. A vásárlókat is egyre jobban érdekli téma, bár ez régiónként változó.

Melyek a leginkább környezetbarát csomagolások?

A műanyag által okozott szennyezéssel rengeteg probléma van, az egyik legnagyobb, hogy nem lebomlik, hanem aprózódik, és így bekerül a táplálékláncba. Mikroműanyag már nagy mennyiségben jelen van a halakban, de az ivóvízben és a szárazföldi haszonállatok húsában is. Korlátozott mértékben alternatíva lehet a PLA-ből készült műanyag, amely növényi alapanyagból (például kukoricából) készült politejsav. Szóba jöhet még az újrahasznosítás is, de ez is csak részleges megoldás, mivel ehhez be kell gyűjteni például a PET-palackokat.

Hand,Holding,Globe,Packed,In,Bubble,Wrap
Fotó: Shutterstock

Ezzel szemben a papír könnyen újrahasznosítható, illetve a nem újrahasznosított anyagok természetes körülmények között is lebomlanak néhány hét vagy hónap alatt. Egy magyar feltaláló, Lajter Péter pedig kifejlesztette a DAT1 nevű anyagot, amely kiválthatja a hagyományos szennyező műanyagokat. A DAT1-ből készült tárgyakat nyugodtan a szemétbe lehet dobni, mivel az anyag néhány hét alatt teljesen lebomlik, anélkül, hogy mikroműanyagot hagyna hátra.

TikTok lesz az Amazonból, célzottan görgethetjük a reklámokat

Az Amazon szakemberei szerint a vevőknek segíteni kell abban, hogy rájöjjenek, mit is szeretnének venni, ezért döntöttek úgy, hogy egy saját, belső rövid videós platformot indítanak, ahol a saját influenszereik tudják reklámozni termékeiket. A TikTok-éra megtévesztően hasonlító felülettel jelentkező platform jövőre minden felhasználó számára elérhető lesz az Amazon alkalmazásában.