Brazília egykori elnökének, Jair Bolsonaronak több száz híve rohamozta meg vasárnap az ország kongresszusát, az elnöki palotát és a legfelsőbb bíróságot – jelentette a Guardian. Elemzők az eseménysort azonnal összehasonlítottak azzal, amikor Donald Trump követői 2021-ben megszállták a Capitoliumot.

A supporter of Brazilian President Jair Bolsonaro wears a Spider-Man costume as he takes part in a protest to ask for federal intervention outside the Army headquarters in Brasilia, on November 2, 2022. - Thousands of Bolsonaristas gathered this Wednesday in front of Army commands in the main cities of Brazil to ask for a military intervention in the face of the victory of leftist Lula da Silva at the polls. (Photo by Sergio Lima / AFP) BRAZIL-ELECTION-BOLSONARO-PROTEST
Katonai beavatkozást követelő, Pókember-jelmezes tüntető egy novemberi demonstráción – fotó: Sergio Lima / AFP

Aminek tanúi vagyunk, az egy terrortámadás

 – jelentette be Erick Bang híradós a GloboNews televíziós hálózatán, amikor a felfordulás híre elterjedt. A három épületet puccsokat szító terroristák szállták meg.

A megdöbbentő videófelvételek azt mutatják, hogy a Bolsonaro-párti fegyveresek felrohannak a rámpán a Palácio do Planaltóba, az elnöki irodába, az épület folyosóin barangolnak, majd megrongálják a közeli legfelsőbb bíróságot, amelynek ablakait betörték. 

Székeket dobálnak ki az ablakokból

 – mondta egy másik megzavarodott GloboNews-kommentátor, Eliane Cantanhêde.

A veterán baloldali Luiz Inácio Lula da Silva múlt vasárnap tette le az elnöki esküt a brazilok százezrei részvételével zajló ünnepségen. Bolsonaro-párti szélsőségesek ezrei azonban nem hajlandók elfogadni Lula szűk győzelmét az októberi választásokon, és 

az elmúlt hetekben a hadsereg támaszpontjain kívül táboroztak országszerte, és katonai puccsra szólítottak fel.

Vasárnap a Bolsonaro-párti tömeg egy része a hadsereg főhadiszállásától a brazil politika szíve, a Three Powers Plaza felé vonult, ahol a legfelsőbb bíróság, az elnöki palota és a kongresszus található. A fegyveresek – sokan a sárga-zöld brazil zászlót viselték, amely Bolsonaro szélsőjobboldali mozgalmának szimbólumává vált – áttörték a rendőri sorokat és a kongresszus épületébe vezető rámpán rohantak.

A baloldali politikusok döbbenetnek és haragnak adtak hangot az események előrehaladtával. 

A Nemzeti Kongresszust TERRORISTÁK támadják!

 – írta a Twitteren Randolfe Rodrigues szenátor.

Bolsonaro hívei már korábban is tiltakoztak a számukra elfogadhatatlan választási eredmények miatt, ám úgy, mint vasárnap, soha nem fajultak még el a dolgok. Persze a tiltakozókat Bolsonaro viselkedése sem ösztönözte visszakozásra: a populista politikus korábban panaszt nyújtott be a választás eredménye kapcsán.