A brazil törvényhozás elfogadta a szövetségi rendvédelmi erők bevetését a fővárosi zavargások visszaszorítása érdekében. A brazil szövetségi rendvédelmi erők beavatkozását Luiz Inácio Lula da Silva, a január 1-jén hivatalba lépett baloldali elnök rendelte el, de még a kongresszusnak is jóvá kellett hagynia hétfő éjjel.

Fotó: Carl De Souza / AFP

Jair Bolsonaro korábbi jobboldali brazil elnök támogatói vasárnap ostromolták meg az ország parlamentjét, az elnöki hivatalt és a legfelsőbb bíróság épületét.

Az új brazil elnök azt ígéri, hogy megbüntetik Bolsonaro híveit a vasárnapi támadások után

A 2022-es választások után tüntetések és zavargások sorozata söpört végig Brazílián, a helyzet pedig továbbra sem csitul.

Mindeközben a volt brazil elnök fia visszautasította, hogy apjának köze lenne a fővárosi zavargásokhoz és a közintézmények ostromához. Flavio Bolsonaro szenátor hangsúlyozta: az embereknek nem szabad összekötni a zavargásokat apja nevével.

Ne próbáljanak meg hazugságokból álló narratívát építeni, mintha Jair Bolsonarónak bármi köze is lenne az eseményekhez

– fogalmazott a korábbi brazil elnök fia.

Jair Bolsonaro nem tartózkodik Brazíliában, mivel kórházi vizsgálatokat követően az egyesült államokbeli Floridában lábadozik. A politikus hasi fájdalmakkal került kórházba a nemrég elszenvedett választási veresége után. A jobboldali politikus korábban, a 2018-as választási kampánya során késelés áldozata lett, amelynek következtében jelentős vérveszteséget szenvedett el, négy műtéten esett át. A mostani gondokról nem tudni, kapcsolatban vannak-e a korábbi támadással, de már a tavalyi év elején is meg kellett operálni a volt elnököt hasi komplikációk miatt. Bolsonaro amerikai kiruccanását nem hagyta szó nélkül a helyi média és a politikusok sem: Joe Biden amerikai elnöktől a demokrata politikusok szakadatlanul követelik az általuk szélsőjobboldaliként emlegetett brazil exállamfő eltávolítását az országból.

Ahogy arról korábban írtunk, a zavargások látszólag nem spontán esetek voltak. Brazil közösségimédia-elemzők rámutattak, hogy a különböző platformokon, többek között a Twitteren már régóta szerveződtek ezek a megmozdulások. Számos csoportban terjedtek az erőszakra buzdító posztok és videók. A Twitter igyekezett törölni az ilyen jellegű erőszakos tartalmakat, azonban ezzel felhagytak azt követően, hogy átvette a cég irányítását.