Brazília frissen megválasztott elnöke, Luiz Inácio Lula da Silva körbejárta az elnöki palotát, hogy megnézze a károkat, amit a volt elnök, Jair Bolsonaro hívei okoztak az épületben. A fővárosban szélsőségesek ezrei támadták meg a demokratikus intézményeket, többek között az ország kongresszusát, az elnöki palotát és a legfelsőbb bíróság épületét. Több hírportál és Randolfe Rodrigues brazil szenátor is terrortámadásnak nevezte a zavargásokat.

Brazíliaváros, 2023. január 9.Jair Bolsonaro korábbi brazil elnök támogatói megrohamozzák a kongresszus brazíliavárosi épületét 2023. január 8-án. A volt elnök támogatói szerint Bolsonaro baloldali ellenfele, Luiz Inacio Lula da Silva csalással győzött a 2022. októberi elnökválasztáson
Fotó: André Borges / MTI / EPA

Sokan hasonlóságot véltek felfedezni a vasárnapi brazíliai és a 2021. január 6-i események között, amikor Donald Trump hívei megtámadták az Egyesült Államok Capitoliumát.

Lula nem tartózkodott Brazíliában a támadás idején, viszont beszédében Bolsonarót hibáztatta a támadásért. A regnáló elnök megígérte, hogy minden érintett megkapja a méltó büntetését. Az elnök a támadásban résztvevőket fanatikusoknak, vandáloknak, neofasisztáknak nevezete és szövetségi beavatkozást rendelt el a fővárosban. A rendfenntartás ezáltal a központi kormány irányítása alá került.

A rendőrség máris legalább 300 embert letartóztatott a támadás miatt

erről a Guardian írt.

Brazíliaváros, 2023. január 9.Jair Bolsonaro korábbi brazil elnök támogatói a tetőn, miután elfoglalták a kongresszus brazíliavárosi épületét 2023. január 8-án. A volt elnök támogatói szerint Bolsonaro baloldali ellenfele, Luiz Inacio Lula da Silva csalással győzött a 2022. októberi elnökválasztáson.
Fotó: André Borges / MTI / EPA

Lula január elsején, vasárnap tette le a hivatali esküt mint Brazília új elnöke. A rendezvényen rengetegen vettek részt, viszont az ország jelentősen megosztott. Bolsonaro hívei képtelenek elfogadni az októberi választások eredményét és már a választások után országszerte zavargások voltak. A tüntetések decemberben is folytatódtak, viszont a vasárnapi események új szintre emelték a válságot.