Kilencéves csúcsra nőtt az ópiumtermelés Mianmarban, miközben még mindig tart az országban a véres polgárháború. A katonai puccs évében, 2021-ben 423 tonna volt a termelés, ami 2022-ben már 795 tonnára emelkedett. Az ENSZ jelentése szerint az ország a nehéz gazdasági helyzet miatt tért vissza az ópiumhoz.

Fotó: Ye Aung Thu / AFP

A 2021. februárjában történt katonai hatalomátvétel után gazdasági válságba süllyedt az ország, illetve biztonsági és irányítási zavarok voltak a jellemzők. A gazdáknak ebben a helyzetben egy választásuk volt a megélés érdekében: fokozniuk kellett az ópiumtermelést. Ez rendkívül jövedelmezővé vált, mivel a heroin készítéséhez használt ópiumgyanta globális ára rendkívül megnőtt – erről a BBC írt . Mianmar gazdasági nehézségeit emellett az orosz–ukrán háború és az elszálló is fokozták.

Mianmar, Thaiföld és Laosz határainak találkozásánál van az úgynevezett „Arany Háromszög”, ami az ópium és a herointermelés fő forrása.

Letartóztatták a világ egyik legkeresettebb és legveszélyesebb maffiavezérét

Matteo Messina Denarót 30 éve keresték az olasz hatóságok. A maffiafőnökre életfogytiglani börtönbüntetés vár.

Mianmar a világ második legnagyobb ópiumtermelője Afganisztán után. A két országból származik a világon eladott heroin nagy része. A mianmari ópiumgazdaság értéke az ENSZ becslései szerint akár a 2 milliárd dollárt is elérheti. A régió heroinkereskedelmének értéke körülbelül 10 milliárd dollár. Az elmúlt években azonban visszább szorult az ópiumtermelés az országban. Ez a terményhelyettesítési projekteknek és a javuló gazdasági helyzetnek volt köszönhető. Azonban 2022-ben megint nőtt a termelés, 2013 óta a legmagasabb értéket mérték. Ekkor 870 tonna volt a megtermelt ópium.

A termelés fokozását az is hajtotta, hogy megnőtt az igény az ópiumra. 

Tavaly egy kilogramm ópium nagyjából 280 dollárt ért. 

A heroin mellett a morfium és a kodein alapanyaga is.