Az OpenAI által fejlesztett mesterséges intelligencia (MI), a ChatGPT szinte bármire képes. A program képes állásinterjúkon részt venni, és egy friss kutatás azt is kimutatta, hogy rendkívül jól fizető munkákat nyert el. Ugyan fizikai munkát még nem tud elvégezni a mesterséges intelligencia, de vannak területek, ahol a jelek szerint képes lenne helytállni. A kérdés már csak az, hogy mikor fogja az MI kiváltani az embert ezekben az állásokban. A Mashable három magas fizetést kínáló állást gyűjtött össze, ahol a ChatGPT sikeresen teljesítette az állásinterjút.

Businessman,Holding,Hologram,Chat,Gpt,Virtual,Icon,On,Smartphone,Intelligence
Businessman holding hologram Chat GPT virtual icon on smartphone intelligence Ai, Chat GPT Chat with AI Artificial Intelligence, Futuristic technology, robot in online system. ChatGPT
A ChatGPT kiválthatja az embert a munkaerőpiacról?
Fotó: Shutterstock

A PayScale adatai szerint egy szoftvermérnök az Egyesült Államokban átlagosan 90 ezer dollárt keres egy évben. Ez rendkívül magas fizetésnek számít, így a céges kiválasztási folyamatok a toborzásnál ennek megfelelően szigorúak, hogy csak a legjobbak kerüljenek alkalmazásba. A Mashable azt írta, hogy a ChatGPT számára az állásinterjú gyerekjáték volt.

Mesterséges intelligencia: a Microsoft áll nyerésre a háborúban

A Google lemaradni látszik a redmondi vállalat mögött, a mesterséges intelligencia korát a Microsoft nyerheti meg. Húsz év Google után jöhet a húsz év Microsoft?

Egy a PCMag által publikált cikk szerint a chatbot minden gond nélkül teljesíteni tudta a Google hármas szintű mérnöki kódolási interjúját. Az állásinterjút egy olyan munkára hirdették meg, amiért a Google évi 187 ezer dolláros fizetést kínál. Az interjún a jelentkezőknek olyan technikai kérdésekre kell válaszolniuk, ami egy fejlett mesterséges intelligenciának nem okoz gondot. A problémát a ChatGPT-nek a munkahelyi viselkedéssel kapcsolatos kérdések jelentették.

Nem a Google volt az egyetlen multi, ahol az MI jó állást szerzett magának. A Business Insider írt arról, hogy a ChatGPT részt vett egy Amazon-állásinterjún, amit kódoló pozícióra hirdettek. A program sikeresen teljesítette az interjút, utána 

egy belső levelezés szerint a felvételit vezető munkatárs azt írta, hogy aggódik amiatt, hogy milyen hatással lesz az ilyen típusú munkakörökre az MI terjedése. 

Az Amazon 135 ezer dolláros kezdő fizetést ad a kódolóknak.

Ismét fellángolt a keresőháború: a ChatGPT-vel felturbózott Bing lenyomhatja a Google-t

A Google húsz éve ül az internetes keresés trónján, a Bing képtelen volt még csak a közelébe is férkőzni. A ChatGPT-vel azonban sikeresen támadhat csúcsot a Microsoft: mutatunk mindent, amit érdemes tudni a keresőmotorok következő generációjáról és a Bing feltámadásáról.

A ChatGPT napos oldala

Ugyan az MI sokakat megrémiszt, hiszen idővel valóban képes lehet állásokat elvenni az emberektől, de van hasznos oldala is. Egy Reddit-felhasználó posztolt arról, hogy a kvalitásai ellenére hónapok óta nem talál munkát. Azt írta, hogy 49 állásra jelentkezett már, de mindössze egyszer hívták be interjúra. Végül, hogy gyorsabban tudjon jelentkezni a felröppenő hirdetésekre, elkezdett a ChatGPT segítségével önéletrajzokat és motivációs leveleket íratni magának. 

Az MI által szerkesztett önéletrajzokkal 12 pályázatot adott be, s az első négy napon három állásinterjúja is kerekedett.

A Sky News egyik cikke szerint a ChatGPT nemcsak programozói és mérnöki munkákat tudott sikeresen megszerezni, hanem tanácsadóként is eladta magát. A Schwa londoni kommunikációs tanácsadó cégnél a jelentkezők közül az MI bizonyult a legalkalmasabbnak az állásra.

Hozzáértőbb volt, mint bármelyik ember, aki jelentkezett

– mondta a Schwa tulajdonosa és alapítója, Neil Taylor. Hozzátette, hogy annyi kritikája lenne a ChatGPT-vel, hogy az interjún adott válaszai profik, viszont unalmasak voltak. A Schwa 56 ezer dolláros fizetést ajánlott a munkáért.

A Mashable a Sky cikke után felkeresett egy szakértőt azzal kapcsolatban, hogy mit is kell pontosan csinálnia egy kommunikációs tanácsadónak. A megkérdezett szakértő maga a ChatGPT volt, a program elmondta, hogy a kommunikációs tanácsadó egy olyan szakértő, aki felkészíti a megbízóját a cégekkel és magánemberekkel való kommunikációra, hogy a vállalat üzeneteit a lehető legjobban tudják átadni a lehető legszélesebb körnek.

A ChatGPT képességei rávilágítanak egy jövőbeli kihívásra, amely közelebb van, mint eddig gondoltuk. 

Az MI hamarosan valóban képes lesz ellátni bizonyos munkaköröket, ahonnan az ember ki fog szorulni.