Nemzetközi gazdaság

Így lesz pénz a ChatGPT-ből, és így fog elterjedni is

A csetrobot működtetése egyáltalán nem olcsó, valamiből fizetni kell a számlákat.

Vállalatok számára teszi elérhetővé közkedvelt csetrobotját, a ChatGPT-t az OpenAI, hogy mielőbb kereskedelmi szempontból is sikeressé tegye a szolgáltatást. A lehetőség keretében a cégek saját alkalmazásaikba is beilleszthetik a novemberben bemutatott mesterséges intelligenciát (MI).

Chat GPT

SYMBOL - 11 February 2023, Baden-Württemberg, Rottweil: The Welcome to ChatGPT lettering of the US company OpenAI can be seen on a computer screen. Photo: Silas Stein/dpa (Photo by Silas Stein/picture alliance via Getty Images)
Fotó: Getty Images

Az OpenAI a program 3.5-ös verziójának alkalmazási programozási felületét (API) teszik elérhetővé az ügyfelei számára, melyet maga is használ, ráadásul a cég által kínált egyéb modellek árának tizedéért – derül ki a társaság egy szerdai blogbejegyzéséből.

A ChatGPT API-ját már olyan vállalkozások használják a közlés szerint, mint az Instacart, a Shopify vagy a Snap, amire az OpenAI-nak szüksége is van, hiszen az alkalmazás óriási számlákat generál a felhőszolgáltatók felé. Igaz, a felhőszolgáltatások terén is tetemes részesedést kihasító Microsoft januárban tízmilliárd dollárt fektetett a vállalatba, és 

a múlt hónapban már a most bejelentett szolgáltatás várólistája is elindult, ahogy a ChatGPT fizetős, prémiumváltozata is.

Az MI-fejlesztő azonban elismeri, hogy a ChatGPT túl gyakran állt le a közelmúltban, és azt is közölte, hogy azokat a vállalkozásokat és felhasználókat fogja előnyben részesíteni, akik nyilvános alkalmazásokhoz használják az eszközt. A cég csapatának első számú feladata ezért most a felhasználási esetek stabilizálása – írja a Bloomberg.

A legnagyobb amerikai bevásárlást házhoz szállító cég, az Instacart saját MI-jével és katalógusával tervezi összehegeszteni a ChatGPT-t, amely így a felhasználók olyan kérdéseit válaszolja majd meg, hogy melyek a gyerekeknek szánt egészséges opciók, vagy épp hogyan kell különböző ételeket elkészíteni. A Shopify a keresésben segítené a vásárlókat, és ajánlásokat fogalmazna meg számukra a program segítségével.

A Quizlet nevű, online oktatással foglalkozó társaság egyenesen a szókratészi módszer megvalósítását reméli a csetrobottól

Lex Bayer vezérigazgató szerint, de úgy gondolják, a nyelvtanulást is segítheti idegen nyelvű szövegek generálásával és kikérdezésével, felmérve, hogy mennyire sikerült az olvasóknak megérteniük. Remélik, ezzel a tanárok tetszését is elnyerik, szemben a ChatGPT korábbi, házi feladatok elkészítését célzó felhasználásával.

Hétfőn a Snap jelezte, hogy társítja az OpenAI termékét a havi 3,99 dollárba kerülő Snapchat Plushoz, melynek egyedi hangvétele és személyisége is lesz a tervek szerint. A vállalat szerint a program születésnapi ajándékötletekkel, receptekkel vagy épp különböző haikuk írásával segítheti az előfizetők életét.

 

ChatGPT OpenAI Shopify Instacart Snap Microsoft mesterséges intelliencia
Kapcsolódó cikkek