Különféle szerves anyagok jelenlétét mutatta ki egy Földre hullott marsi eredetű meteoritban egy nemzetközi kutatócsoport. Az ELKH közleménye szerint a legfrissebb, Földre hullott, Marsról származó meteorit, a Tissint komplex vizsgálatában részt vett Trif László, az ELKH Természettudományi Kutatóközpont (TTK) Anyag- és Környezetkémiai Intézetének kutatója is.    

Tissint, the new attraction of NHM
Fotó: APA-PictureDesk via AFP

Az általa végzett vizsgálatok hozzájárultak számtalan abiotikus (élettelen) körülmények között keletkezett szerves anyag – többek között alacsony szénatomszámú alifás karbonsavak, aldehidek, olefinek, poliaromás és szerves magnéziumvegyületek – jelenlétének igazolásához a meteoritban – írták az MTI-hez eljuttatott szerdai közleményben. A kutatók sokáig úgy vélték, hogy az élet, illetve az ahhoz szükséges egyszerűbb szerves molekulák több milliárd éve helyben, a Földön akkor uralkodó körülmények között keletkeztek.

Luxus a Holdon: a Rolls-Royce hajthatja majd az életünket

Ha már egyszer fél évszázad után vissza akarunk jutni a Hold felszínére, Nagy-Britannia is fonttízmilliókat szán az űrkutatásra.

A tudományos vizsgálatokhoz használt műszerek érzékenységének, felbontásának fejlődése révén a Földre hullott meteoritok vizsgálata során az utóbbi években felfedezték, hogy 

az űrből származó, több milliárd éves meteoritok igen gazdagok különböző egyszerű, kismolekulájú szerves anyagokban. 

Ezek leggyakoribb építőkövei a szén, a hidrogén, az oxigén, a nitrogén és a kén. Bár szerves anyagok nem biológiai folyamatokban is létrejöhetnek (abiotikus szerves kémia), ezeket az elemeket rendszerint az élettel kapcsolják össze.

Tissint, the new attraction of NHM
Fotó: APA-PictureDesk via AFP

A mostani munkában részt vevő kutatók egy több százmillió évvel ezelőtti, heves esemény során az űrbe kilökődött és 2011 júliusában a Földre hullott meteoritot vizsgáltak.

Megállapították, hogy 

a minta igen gazdag magnéziumtartalmú szerves anyagokban, 

CHS- (szén, hidrogén, kén) és CHN- (szén, hidrogén, nitrogén) kötéseket tartalmazó heterociklusos vegyületekben. Ezek hevítése során a szén-dioxid és a kén-dioxid mellett egyéb, szerves molekulák előfordulására utaló bomlástermékek is keletkeznek, amelyek jelenlétét a Marsról származó kőzetekben a vörös bolygón folytatott mintaelemző, hangolható lézerspektrométeres vizsgálatok megerősítették.

A meteorit elemzése hozzájárul a Mars felszínén lejátszódott fizikai-kémiai folyamatok, így számos szerves anyag keletkezésének megértéséhez is.

A kutatócsoport eredményeit bemutató publikáció a Science Advances című tudományos folyóiratban jelent meg – írták.