A szürke farkas (Canis lupus) Magyarországon őshonos nagyragadozó, fokozottan védett és kiemelt közösségi jelentőségű faj. A farkas egyedeinek engedély nélküli elejtése – beleértve a lelövést vagy más módon való elpusztítást –, károsítása, zavarása bűncselekmény, amely három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő – közölte az Agrárminisztérium a BOON érdeklődésére. A portál írta meg elsőként, hogy információi szerint egy vadász kilőhette az M237-es számú, svájci jeladós farkast Hidasnémeti környékén.

Farkas
Fotó: AFP

Később a BOON-t arról tájékoztatták az ORFK-tól, hogy az említett ügy kapcsán természetkárosítás bűntette miatt a KR Nemzeti Nyomozó Iroda folytat büntetőeljárást, amelynek részleteiről az eljárás jelenlegi szakaszában nem áll módjukban tájékoztatást adni. 

A 2021-ben született állatot a Gruppe Wolf Schweiz nevű csoport jelölte meg jeladóval és követte nyomon az útvonalát, 2000 kilométert tett meg épségben, átkelt autópályákon és folyókon is, ám a borsodi vadász lövését nem tudta elkerülni. A GWS szerint valószínűleg nem rekord, de az általuk jeladóval megjelölt farkasok közül M237 jutott a legmesszebb, a Kárpátok irányába tarthatott.

A farkas alapvetően kerüli az embert, fél tőle, kimondottan óvatos, így kicsi a valószínűsége, hogy összefussunk vele az erdőben. A vadon élő farkas emberre való támadása egész Európában nem ismert

– írta a szaktárca a portál megkeresésére.

Korábban megírtuk, hogy brit sajtóhírek szerint Ursula von der Leyen bosszúból enyhítené a farkasok lelövésére vonatkozó szabályozást, amiért az egyik állat, név szerint GW950m megölte a lovát, Dollyt. Tehát nem csupán Magyarországon, hanem egész Európában illegális a kihalás szélén álló farkasok megölése vagy elfogása, ezekhez különleges engedélyre van szükség. Az Európai Bizottság viszont elkezdte vizsgálni a farkasok védelméről szóló törvény enyhítésének lehetőségét,

Von der Leyen azt írta képviselőtársainak, hogy a lakosságot és az állatokat is veszélyeztetik az állatok, ezért megkérdőjelezi az indokoltságát a jelenlegi védelmi státusnak.

Az egykori német védelmi miniszter arra utasította kollégáit, hogy elemezzék a farkasok által jelentett kockázatokat.

„Felettébb érdekes, hogy amikor az Európai Bizottság elnökének Dolly nevű pónilovát szétmarcangolja egy farkas, akkor egyből a farkasok ellen hangolódik a brüsszeli politika. Persze azt évek óta nem akarták meghallani a ’sötétzöld’ fülek – hiába hangoztattuk sokan, folyamatosan –, hogy borsodi és a zempléni magyar gazdák szarvasmarháit, haszonállatait rendszeresen pusztítják farkasok, ezért intézkedések szükségesek akár a kárenyhítés, akár a szaporulat szabályozása érdekében” – hívta fel a figyelmet később közösségi oldalán Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.