Brit sajtóhírek szerint Ursula von der Leyen bosszúból enyhítené a farkasok lelövésére vonatkozó szabályozást, amiért az egyik állat, név szerint GW950m megölte a lovát, Dollyt. Az eset még szeptemberben történt, ám a decemberi DNS-vizsgálat azonosította az elkövetőt, akit legalább tucatnyi hasonló cselekedettel gyanúsítanak.

Von der Leyen, ló
Fotó: AFP

Európában illegális a kihalás szélén álló farkasok megölése vagy elfogása, ezekhez különleges engedélyre van szükség. GW950m esetében ez megtörtént, egyelőre január 31-ig adták ki a papírt, amivel a vadászok szabadon lőhetnek az állatra, ám a német hatóságok állítják, az engedélyt még azelőtt, a többi kilövés miatt állították ki, hogy nyilvánosságra került volna Dolly tragédiájának híre.

Az a lépés viszont már összefüggésbe hozható a történtekkel, hogy novemberben az Európai Bizottság elkezdte vizsgálni a farkasok védelméről szóló törvény enyhítésének lehetőségét.

Sőt, maga az EB elnöke, Von der Leyen írta képviselőtársainak azt, hogy a lakosságot és az állatokat is veszélyeztetik a farkasok, ezért megkérdőjelezi az indokoltságát a jelenlegi védelmi státusnak.

Az egykori német védelmi miniszter arra utasította kollégáit, hogy elemezzék a farkasok által jelentett kockázatokat – ezt az Európai Bizottság sajtóosztálya sem tagadta, csupán azt, hogy Von der Leyennek köze lenne GW950m kilövési engedélyéhez. Német környezetvédők a Daily Mail tudósítása alapján azzal vádolják az Európai Bizottság elnökét, hogy 

személyes érintettsége miatt indított háborút a farkasok ellen, és szerintük nem árt, hogy a kihalás szélén álló nagyragadozók visszatérnek a kontinensre. 

Nem így gondolják például a franciák, mert náluk évente legalább 10 ezer juhot ölnek meg a farkasok, támadásaik pedig arra kényszerítik a gazdálkodókat, hogy eladják földjeiket.

Nem ez lenne az első eset, hogy Von der Leyen felhasználja pozícióját valamelyik ügylet lebonyolítására.

Máig tart a vizsgálat, hogy milyen SMS-eket váltott a Pfizer vezérigazgatójával, Albert Bourlával, mielőtt az Európai Bizottság 2021 májusában elképesztő, 35 milliárd eurós szerződést kötött a céggel 1,8 milliárd adag koronavírus elleni vakcina beszerzéséről. Az Európai Bizottság mindenesetre nem hajlandó nyilatkozni az üzenetváltásokról, pedig már a bűncselekményekkel foglalkozó Európai Ügyészség is nyomoz az ügyben.

Brüsszeli korrupció: Von der Leyen magára haragította az újságírókat

Zárolták a korrupciós ügybe keveredett görög uniós EP-képviselő vagyonát, az Európai Bizottság elnöke nem reagált a görög uniós biztos érintettségét firtató kérdésekre.

A farkasokkal talán többre jut Von der Leyen, mint az Európai Parlamentben tapasztalható káosszal, amelynek eddigi csúcspontján Belgiumban vizsgálati fogságba helyezték Eva Kaili görög szocialista európai parlamenti képviselőt és további három gyanúsítottat egy Katarral kapcsolatos korrupciós ügyben folytatott nyomozás során. Orbán Viktor szerint a korrupciós botrány megrengette az európai intézményeket.