BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Brüsszeli tempó: Von der Leyen egyetlen lova többet ér a magyar gazdák állatainál

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szerint évek óta hangoztatják, hogy a borsodi és a zempléni gazdák haszonállatait pusztítják a farkasok, mégsem tett semmit az Európai Bizottság.

Felettébb érdekes, hogy amikor az Európai Bizottság elnökének Dolly nevű pónilovát szétmarcangolja egy farkas, akkor egyből a farkasok ellen hangolódik a brüsszeli politika. Persze azt évek óta nem akarták meghallani a „sötétzöld” fülek – hiába hangoztattuk sokan, folyamatosan –, hogy borsodi és a zempléni magyar gazdák szarvasmarháit, haszonállatait rendszeresen pusztítják farkasok, ezért intézkedések szükségesek akár a kárenyhítés, akár a szaporulat szabályozása érdekében – hívta fel a figyelmet közösségi oldalán Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. Hozzátette, rendszeresen azt a választ kapják, hogy a farkas védett állat, ám reméli, az illetékesen elgondolkoznak azon, hogy igenis tenni kell a farkasok általi pusztítás ellen.

Farkas
Fotó: AFP

Mint megírtuk, sajtóhírek szerint Ursula von der Leyen bosszúból enyhítené a farkasok lelövésére vonatkozó szabályozást, amiért az egyik állat, név szerint GW950m megölte a lovát, Dollyt.

Európában illegális a kihalás szélén álló farkasok megölése vagy elfogása, ezekhez különleges engedélyre van szükség, ám Dolly halála után az Európai Bizottság elkezdte vizsgálni a farkasok védelméről szóló törvény enyhítésének lehetőségét.

Sőt, maga az EB elnöke, Von der Leyen írta képviselőtársainak azt, hogy a lakosságot és az állatokat is veszélyeztetik a farkasok, ezért megkérdőjelezi az indokoltságát a jelenlegi védelmi státusnak. Az egykori német védelmi miniszter arra utasította kollégáit, hogy elemezzék a farkasok által jelentett kockázatokat – ez eddig nem jutott eszébe.

A farkasokkal talán többre jut Von der Leyen, mint az Európai Parlamentben tapasztalható káosszal, amelynek eddigi csúcspontján Belgiumban vizsgálati fogságba helyezték Eva Kaili görög szocialista európai parlamenti képviselőt és további három gyanúsítottat egy Katarral kapcsolatos korrupciós ügyben folytatott nyomozás során.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.