Elhunyt 89 éves korában Norman Reynolds, a Csillagok háborúja Oscar-díjas brit díszlettervezője – számolt be róla a BBC hírportálja csütörtökön. Reynolds az 1977-ben készült Csillagok háborúja díszlettervezőjeként dolgozott, majd a Star Wars-folytatások látványtervezője volt. Az Indiana Jones és az elveszett frigyláda fosztogatói című kalandfilm díszletterevezőjeként 1982-ben is Oscar-díjat kapott.

HOWARD E. ROLLINS, JR.;
NORMAN REYNOLDS;
MICHAEL FORD;
KAREN ALLEN

THE 54TH ANNUAL ACADEMY AWARDS - Backstage Coverage - Airdate: March 29, 1982. (Photo by ABC Photo Archives/Disney General Entertainment Content via Getty Images)NORMAN REYNOLDS (C, L) AND MICHAEL FORD (C, R), BEST ART DIRECTION WINNERS FOR "RAIDERS OF THE LOST ARK" WITH PRESENTERS HOWARD E. ROLLINS, JR. AND KAREN ALLEN
Fotó: ABC Photo Archives / Getty Images

Steven Spielberg korábbi méltatásában a Star Wars-filmek és az Indiana Jones-filmek kreatív magjaként beszélt róla.

„Az alázat és a zsenialitás ritka kombinációja egyesült benne” – hangsúlyozta a filmrendező, hozzátéve, hogy Reynolds a díszlet- és látványtervezők több generációját inspirálta. Híres látványtervezői munkái közé tartozott a Star Wars Yodájának Dagobah bolygója és a szénfagyasztó is, amellyel Han Solót megfagyasztották. A Star Wars-univerzum megjelenítésében végzett munkája olyan nagy hatású volt, hogy számos elemét a Disney+ streamingcsatornán most látható A Mandalóri című sorozatban is felhasználták. Reynolds további munkái között szerepel a Superman, A Nap birodalma, A végső megoldás: Halál, a Visszatérés az Óz földjére és az első Mission: Impossible Tom Cruise főszereplésével. 

Norman Reynolds 1934-ben született Willesdenben, London északnyugati részén, de később Cheltenhambe költözött feleségével, Ann-nel. Hozzátartozóinak közleménye szerint békésen hunyt el családja körében.