Hollywoodban továbbra is a férfi színészek dominálnak, legalábbis ami a fizetési csekkeket illeti. A tíz legjobban kereső színész tavaly mind férfi volt. A következő listán szerepelnek olyanok, akiknek már debütált a filmjük, de vannak a listán, akik még csak a forgatásokon vannak túl, a premierjükre még várni kell. A listán van néhány meglepő résztvevő. Az összegek a Variety becslései alapján lettek meghatározva.

Celebrity,Couple,Arriving,A,Premiere,With,Paparazzi,Cameras,And,Flashes
Fotó: Sirtravelalot

10. Joaquin Phoenix – 20 millió dollár

Joaquin Phoenix már régóta elismert színész Hollywoodban, de igazi sztárságot a 2019-es Joker címszerepe jelentette számára. A DC Comics ikonikus bohócának megformálásáért akkor 4,5 millió dollárt kapott. Ezen a listán a „bűn bohóchercegének” ismételt eljátszása biztosított helyet neki. 

Ugyan a Joker 2 csak 2024-ben kerül a mozikba, 

de a forgatások már 2022-ben is javában zajlottak. A 48 éves színész 20 millió dollárt kapott a folytatásért.

9. Tom Hardy – 20 millió dollár

A lista egyik legsokoldalúbb színesze a brit Tom Hardy. A Peaky Blinders című sorozat és a Venom című képregényfilmek főszereplője már számos alakítással szórakoztatta a közönséget, és a népszerűsége töretlen.

Tom Hardy autogramot oszt.
Fotó: AFP

Természetesen Hardyt is beszippantotta a képregényes világ, amikor 2018-ban magára öltötte Venom jelmezét, és 2021-ben a folytatás is a mozikba került. A fekete szimbióta harmadik epizódja valamikor 2024 nyarán debütálhat, de a forgatások már tavaly javában zajlottak. Hardy 20 millió dollárért menti meg a világot immár harmadik alkalommal.

8. Vin Diesel – 20 millió dollár

A családok modern védőszentjévé avanzsált Vin Diesel hatalmasat dobbantott, amikor szárnyai alá vette az addig langyos vízben úszkáló Halálos iramban franchise-t. A sorozat tizedik része hamarosan a mozikba kerül, de ahogy már tudni lehet, itt még nem áll meg a száguldás. A kerekek mellett a kamera is forog, és Diesel 20 millió dollárral lesz gazdagabb azért, hogy ismét elmondja: „család”. 

A száguldó sztárnak a fizetési tárgyalásokon nem lehetett nehéz dolga, hiszen a főszerep mellett a produceri teendőket is maga viszi a Halálos iramban háza táján.

Oscar: tarolt a Minden, mindenhol, mindenkor, Brendan Fraser visszatért, Hugh Grant pedig állítólag otromba volt

A szatirikus mozi vitte el az összes fontosabb díjat a hétfő hajnalban megrendezett gálán, amely leginkább egy vörös szőnyeges interjú miatt lett emlékezetes.

7. Chris Hemsworth – 20 millió dollár

A lista újabb szuperhős tagja, de ezúttal nem a köpenyes igazságosztás hozta a nagy pénzt. Chris Hemsworth elsősorban a Marvel-féle Thor szuperhősszereppel vált híressé, de a tehetsége nem merül ki annyiban, hogy ő a mennydörgés istene. A Netflixre készülő Tyler Rake: A kimenekítés 2. címszerepéért 20 millió dollárral honorálták, ez pedig jól jelzi, hogy 

a Netflix, ha filmgyártásról van szó, akkor fel tudja venni az anyagi versenyt a legnagyobb hollywoodi stúdiókkal. 

THOR: LOVE AND THUNDER (2022)
Chris Hemsworth a Thor: Szerelem és mennydörgés című filmben.
Fotó: AFP

6. Will Ferrell – 20 millió dollár

Majdnem lista feléig kellett várni az első vérbeli komédiásra. Will Ferrell úgy szerepel a listán, hogy az ő filmje már megjelent, igaz, nem a mozikba vonzotta a nézőket, hanem az Apple TV+ streamingplatformra készült. A karácsony szellemében Ferrell Ryan Reynolds mellett játszik és énekel, hiszen a film egy musicalkomédia. A színész 20 millió dollárt dalolt össze 2022 karácsonyára.

5. Dwayne „The Rock” Johnson – 22,5 millió dollár

A Szikla az elmúlt évek legjobban kereső színészének számít, bár ezt nem az egy szerepért kapott bérek tették ki. Az 50 éves egykori pankrátor nemcsak a konditeremben, hanem Hollywoodban is hatalmas teherbírással dolgozik, évente több filmet is forgat egyszerre, ami rengeteg pénzt hozott neki az elmúlt években. 2022-ben a vagyona 22,5 millió dollárral gyarapodott, ezt a gázsit a Black Adam DC szuperhősfilm címszerepéért kapta.

Dwayne Johnson
Dwayne Johnson a Black Adam marketingkörútján.
Fotó: AFP

4. Brad Pitt – 30 millió dollár

Brad Pitt Hollywood egyik tapasztalt nagyágyúja, annak ellenére, hogy még csak 58 éves. A sztár rengeteg jobbnál jobb szerepben tűnt fel, és a világ egyik leghíresebb színésze. A Gyilkos járat című akcióvígjáték után Pitt egy Forma–1-es filmre szerződött le, amely az Apple TV+ kínálatában fog megjelenni. 

Egy veterán F1-pilótát fog megformálni, amellyel 30 millió dollárral lett gazdagabb.

3. Leonardo DiCaprio – 30 millió dollár

DiCaprio nélkül az álomgyár szinte már elképzelhetetlen. A színésznek pusztán a neve is elad bármilyen filmet, ehhez pedig tekintélyes fizetés is társul.

Don't Look Up
Leonardo DiCaprio a Ne nézz fel! című filmben.
Fotó: AFP

A Megfojtott virágok igazi gyöngyszemnek ígérkezik 2023-ban. A filmet Martin Scorsese rendezte és írta, DiCaprio mellett pedig nem más lesz látható a főszerepben, mint Robert De Niro. Ezzel a trióval szinte biztos a siker.

2. Will Smith – 35 millió dollár

Az Oscar-díjas Will Smith számára a híressé vált pofon szinte nagyobb hírnevet hozott, mint akármelyik filmje. A színész az egyik legmeghatározóbb figura Hollywoodban. Smith a Richard királyban nyújtott alakításáért megkapta az aranyszobrot, a 2022-ben megjelent Emancipációért pedig egy nagy zsák dollárral jutalmazták, 35 millió dollár ütötte a markát.

1. Tom Cruise – 100 millió dollár

Tom Cruise sugárhajtással szárnyalt be a mozikba, és mindenkit meglepett azzal, hogy a Top Gun: Maverick a 2022-es év egyik legjövedelmezőbb filmje lett. A Paramount Pictures valószínűleg számíthatott a film hatalmas sikerére, hiszen bőségesen megfizették érte a sztárt. Tom Cruise 100 millió dollárt kapott azért, hogy harminc év után feltámassza a Top Gunt, és ezek után az se lenne meglepő, ha egy harmadik berepülés is érkezne a következő években.

Tom Cruise welcomed by fans in Yokohama
Fotó: AFP

+1 Keanu Reeves

Tom Cruise 100 millió dolláros fizetése még nem számít a legtöbbnek, amit egy színész egyetlen szerep eljátszásáért kapott. Ezt a csúcsot Keanu Reeves tartja, akinek 156 millió dollárt fizettek a 2003-as Mátrix: Újratöltve főszerepéért.