Egy az online térben OG néven tevékenykedő fiatal férfi lehet a Pentagon-iratok kiszivárogtatója. OG egy katonai bázison dolgozik, ahol nagy mennyiségű titkosított aktához fér hozzá, így juthatott hozzá a Pentagon-iratokhoz. A fegyverrajongó férfi a Discord közösségi oldalon osztotta meg a dokumentumokat nagyjából két tucat ismerősével.

Pentagon Attacked by Airplane
392984 01: (FILE PHOTO) The Pentagon building is seen in this undated aerial photo. headquarters of the Department of Defense, in Washington, DC in an undated photo. A hijacked Boeing 757 jet crashed into the Pentagon September 11, 2001 destroying a large section of the building and setting it on fire. (Photo by U.S. Air Force/Getty Images)
Fotó: Getty Images

A Washington Post interjút készített a csoport egy tinédzser tagjával, aki azt állítja, hogy az OG-ként emlegetett ismerőse osztotta meg velük az iratokat – írta meg a Washington Post. A fiatal nem ismerte személyesen OG-t, hanem a Discordon találkozott vele 2020-ban, a koronavírus-járvány idején. A járvány miatti bezártság alatt a körülbelül két tucat férfiból és fiúból álló csoport rendszeresen kommunikált egymással a közösségi oldalon. A tinédzser videókat és képeket is mutatott a Washington Postnak OG-ről.

Az egyik felvételen OG rasszista és antiszemita sértéseket kiabál a kamerába, miközben egy puskával lövöldözik. 

OG állítólag többször is le akarta nyűgözni a csoport tagjait azzal, hogy a katonai bázison, ahol dolgozik, mennyi titkos információhoz fér hozzá. Az nem derült ki, hogy ez melyik bázis.

Amennyiben valóban ő szivárogtatta ki a dokumentumokat az azt jelenti, hogy nem egy másik ország titkosszolgálata próbálta hitelteleníteni az USA-t, hanem a Pentagon működésének hibái okozták a botrányt – írta The Guardian. Az Egyesült Államokban a kormányzati alkalmazottak nagyon széles köréhez juthatnak el ilyen dokumentumok. 

A nyilatkozó tinédzser elmondta, hogy OG többször is osztott meg különböző iratokat a csoportjukban, 

amit Thug Shaker Central néven ismertek, de a tagok ezeknek általában nem tulajdonítottak különösebb jelentőséget. OG az állításai szerint nagyon rossz véleménnyel volt a kormányról. Összeesküvés-elméleteket gyártott, valamint úgy gondolta, hogy a bűnüldöző szervek és a titkosszolgálatok a lakosság elnyomásán dolgoznak.

Pentagon-iratok: a kiszivárgott dokumentumokból kiderül, hogy az USA nem hisz Ukrajna sikerében

A Discord közösségimédia-oldalra felkerült, Pentagonból kiszivárgott dokumentumok szerint az Egyesült Államok pesszimista az ukrán háborúval kapcsolatban. Az iratokban arról van szó, hogy Amerika szerint Kijevnek nem megfelelő a fegyverzete és a légvédelme, így sikert biztosan nem érhetnek el. Az USA szerint egy hosszú ideig elhúzódó konfliktusra kell számítani.

A Washington Post interjújában kiderült, hogy a Discord-csoportban sokkal több, akár 300 titkos dokumentumról készült fénykép is lehet. Ez a háromszorosa az eddig sejtett számnak.

Azt jelenleg nem tudni, hogy OG hol tartózkodik. 

A Postnak nyilatkozó tinédzser szerint a szivárgások napvilágra kerülése után OG nagyon zavart és elveszett volt a csoportban.

Teljesen tisztában van azzal, hogy mi történik, és milyen következményei lehetnek. Egyszerűen nem tudja, hogyan oldja meg ezt a helyzetet. Eléggé elkeseredettnek tűnik emiatt 

– mondta a fiatal.

A csoporthoz intézett utolsó üzenetében OG az írta az ismerőseinek, hogy töröljenek minden üzenetet, amit valaha küldött nekik, illetve minden vele kapcsolatba hozható információt.