Közélet

Pentagon-iratok: a kiszivárgott dokumentumokból kiderül, hogy az USA nem hisz Ukrajna sikerében

A Discord közösségimédia-oldalra felkerült, Pentagonból kiszivárgott dokumentumok szerint az Egyesült Államok pesszimista az ukrán háborúval kapcsolatban. Az iratokban arról van szó, hogy Amerika szerint Kijevnek nem megfelelő a fegyverzete és a légvédelme, így sikert biztosan nem érhetnek el. Az USA szerint egy hosszú ideig elhúzódó konfliktusra kell számítani.

A Pentagonból napvilágra került szigorúan titkosított dokumentumok jó néhány érzékeny információt tartalmaznak . Többek között szó van bennük izraeli, ukrán, dél-koreai és magyar tisztviselők elleni kémkedésről, az ukrán hadsereg stratégiájáról, fegyverszállításokról és arról is, hogy mely nyugati ország állomásoztat katonákat a konfliktus sújtotta országban. A támogatása ellenére a Pentagon-iratokban az olvasható, hogy az USA nem hisz benne, hogy Ukrajna bármilyen sikert elérhet ebben a harcban.

Donald Rumsfeld Press Briefing
Fotó: Alex Wong

A dokumentumok szerint Ukrajna katonai ereje egyre gyengül, a légvédelme pedig hamarosan kimerül, ami után Oroszország egyértelműen fölénybe kerül a levegőben. Kijev mindent egy lapra tehet fel, ha valóban elindítja a tavaszi offenzívát. Az Egyesült Államok attól is tart, hogy amikor Ukrajna elveszíti a légvédelmét, akkor az orosz csapások miatt lehetetlenné válik a szervezett katonai logisztika – erről a CNN írt.

Az is olvasható, hogy Ukrajna mellett Oroszországnak is meg vannak a maga problémái, ami egy megrekedt, hosszú ideig tartó konfliktust idézhet elő.

Moszkva 2023-ban nem fogja elfoglalni a teljes Donbasz térséget 

– áll a titkosszolgálati jelentésben.

Pentagon-iratok: az amerikai hírszerzés magyar vezetőket is megfigyelhetett

Telefonra telepített poloska segítségével kémkedhettek a célszemélyek után.

Amerikai tisztviselők arról tájékoztatták a CNN-t, hogy a Pentagon-iratok egy hírszerzési jelentés részei, amit a Pentagon magas rangú tisztviselőinek, többek között Mark Milley vezérkari főnöknek készítettek.

A dokumentumok kiszivárogtatása jelentős nemzetbiztonsági jogsértés, ami miatt az igazságügyi minisztérium el is indította a nyomozást. Az USA-ban nagy erőkkel keresik, hogy ki tehette közzé a jelentés részleteit.

Mark Hertling nyugalmazott altábornagy, a CNN nemzetbiztonsági és katonai elemzője elmondta, nem számít arra, hogy az iratok napvilágra kerülése miatt Kijev lemondana a tavaszi offenzíváról. Hertling szerint a Pentagon-iratokban szereplő információk között nem szerepel semmi, amit Moszkva a saját hírszerzésén keresztül ne tudott volna.

 

Pentagon Ukrajna iratok
Kapcsolódó cikkek