Egy 30 méter hosszú, három méter szélesség tengeralattjárót foglaltak le a kolumbiai hatóságok, a jármű fedélzetén három tonna kokaint találtak. A félig merülő hajót kedden fogták el, miközben Közép-Amerikába tartott, amely az Egyesült Államokba irányuló illegális kábítószer-kereskedelem egyik legforgalmasabb útvonala, amely a világ legnagyobb kolumbiai kokainfogyasztója.

Forrás: Twitter

A hatóságok által közzétett képeken a hosszú hajó a vízen, rakománya pedig a szárazföldön látható. Több száz „Toyota” feliratú kábítószer-csomag látható (a csempészek előszeretettel adnak nevet a szállítmányuknak, amelyeket gyakran a nagy világmárkák közül választanak ki). Középen három férfi van, akiket őrizetbe vettek.

Az AFP tájékoztatása szerint a három letartóztatott kolumbiai gyanúsított kijelentette, hogy "egy kábítószer-kereskedő szervezet kényszerítette őket arra, hogy felszálljanak a hajóra, és Közép-Amerikába vezessék".

Ez a legnagyobb azonosított kábítószer-tengeralattjáró az ilyen típusú járművek 1993-as első elfogáa óta. Kolumbia a világ legnagyobb kokaintermelő országa. Három évtized alatt a kolumbiai haditengerészet 228 ilyen hajót foglalt le, amelyek tonna szám vannak megrakodva kábítószerrel és indulnak az Egyesült Államokba, vagy akár az Atlanti-óceánon is átkelnek Európába.