Az idei Eurovíziós Dalfesztivál immár a 67. alkalom, hogy megrendezik a nemzetközi versenyt. A United by Music (A zene egyesít) mottó alatt futó rendezvény három élő show-ból áll majd, két elődöntőből, illetve a döntőből. A rendezők igyekeztek az idei eseményen egységesíteni a Beatles szülőhelyének, Liverpoolnak és Ukrajnának a kultúráját – közölték a szervezők.

Eurovision Song Contest: Opening Ceremony
LIVERPOOL - Kaarlja from Finland on the turquoise carpet during the opening ceremony of the Eurovision Song Contest at the Walker Art Gallery. ANP SANDER KONING netherlands out - belgium out (Photo by Sander KONING / ANP MAG / ANP via AFP)
A finnországi Kaarlja a türkiz szőnyegen az Eurovíziós Dalfesztivál megnyitó ünnepségén.
Fotó: AFP

Becslések szerint százezer vendég érkezhet Liverpoolba a dalversenyre, a rendezvény több mint 40 millió fontos bevételt hoz a városnak. Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, ez a bevétel elsősorban a helyi szállodáknál, éttermeknél és más szolgáltatóknál csapódhat le. 

A város vezetése arra számít, hogy nagyjából 28 millió font érkezhet a külföldi turistáktól, illetve 12 millió font a belföldi vendégektől. 

Az Egyesült Királyságon belül hatalmas az érdeklődés az Eurovíziós Dalfesztivál iránt.

2022-ben Torinó adott otthont a rendezvénynek. A Torinói Kereskedelmi Kamara közölte, hogy 

a verseny nagyjából 23 millió eurós bevételt hozott a turizmuson keresztül 

írta meg az Eurovoix. A fesztivál alatt 18 százalékkal nőtt a turisták száma Torinóban, és 68 százalékkal emelkedett a vendégéjszakáké. A fesztiválra érkezett vendégek 40 százaléka külföldi volt. Összesen 55 ezer látogató érkezett a városba az Eurovíziós Dalfesztiválra.

2022-ben az ukrán Kalush Orchestra nyerte meg a versenyt, bár utólag kiderült, hogy a szavazás nem volt teljesen befolyásmentes. Sokan csalást kiáltottak.

Botrány az Eurovízión: csalás történhetett

Az European Broadcasting Union (EBU) nyilvánosságra hozta, hogy hat nemzeti zsűrit töröltek a 2022-es Eurovízióról.

A győztes dal a Stefania című pályamű volt, amely ötvözte a rap és a hagyományos ukrán népzene motívumait – írta meg a Reuters. A kritikusok szerint az eseményen elvárás volt Ukrajna győzelme, hogy ezzel is támogassák az ukrán nép Oroszország elleni küzdelmét.

Címvédőként Ukrajna automatikusan bejutott a szombati döntőbe, ahol még 

az Egyesült Királyságnak, Franciaországnak, Németországnak, Spanyolországnak és Olaszországnak van bérelt helye. 

Ez utóbbi öt nemzet adja az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségét (European Broadcasting Union – EBU).

Eurovision Song Contest: Opening Ceremony
LIVERPOOL - Presenters Timur Miroshnychenko and Sam Quek on the turquoise carpet during the opening ceremony of the Eurovision Song Contest at the Walker Art Gallery. ANP SANDER KONING netherlands out - belgium out (Photo by Sander KONING / ANP MAG / ANP via AFP)
Timur Miroshnychenko és Sam Quek, a 2023-as Eurovíziós Dalfesztivál műsorvezető párosa.
Fotó: AFP

A maradék 31 versenyzőnek kedden és csütörtökön kell megmérkőznie az elődöntőkben, hogy végül kialakuljon a 20 tagból álló mezőny.

Az idei Eurovíziós Dalfesztivál mind a 37 dala meghallgatható a verseny YouTube-csatornáján:

Az Eurovíziós Dalfesztivált az előző évekhez hasonlóan nem fogja magyar televíziós csatorna közvetíteni. Az érdeklődők az Eurovision Song Contest YouTube-oldalán követhetik a dalfesztivál fejleményeit, ahol online közvetítés lesz. Az első elődöntőt május 9-én, a másodikat május 11-én tartják, és május 13-án lesz a verseny döntője.