Nagy bejelentést tett a Telekom, a döntés nyártól minden előfizetőt érint

Június 1-jétől meghaladja a 60 százalékot a Magyar Telekom lakossági 5G-lefedettsége, nyáron pedig minden olyan ügyfélnek elérhetővé teszi, akinek van 5G-képes készüléke – jelentette be a cég. Pereszlényi Zoltán kereskedelmi vezérigazgató-helyettes hozzátette, az ügyfeleknek a nyári időszakban semmit nem kell tenniük, az 5G-szolgáltatás automatikusan aktiválódik Budapesten és környékén, a vármegyeszékhelyeken, a Balaton, a Velencei- és a Tisza-tó körül, azaz a legfőbb turisztikai helyszíneken.

Deutsche Telekom - Annual press conference
Fotó: AFP

A vállalat arról is beszámolt, hogy az elmúlt hat évben 300 milliárd forintot költöttek hálózatfejlesztésre, az 5G-lefedettséget pedig egy év alatt megtriplázták. Mivel folyamatosan nő az ügyfelek igénye, illetve a csatlakoztatott eszközök száma, a beruházásokkal a jövőben sem lassíthatnak.

Vadászgépeket ígért Ukrajnának Amerika, Moszkva fenyegetőzni kezdett

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a múlt hétvégén történelmi döntésnek nevezte, hogy a Biden-adminisztráció az elmúlt napokban jelezte az európai szövetségeseinek: lehetővé teszik számukra, hogy F–16-os sugárhajtású vadászrepülőgépeket adjanak Kijevnek. Ukrajnának az erősödő orosz légitámadások miatt van szüksége a légierejének megerősítésére.

A bejelentés természetesen nem nyerte el a Kreml tetszését, egyértelmű üzenetet küldtek a Nyugatnak.

A nyugati országok kolosszális kockázatot vállalnának azzal, ha F–16-os harci repülőgépeket adnának Kijevnek

– jelentette ki Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettes, hozzátéve, hogy a repülőgépek Ukrajnába küldése a háború eszkalálódásának fordatókönyve.

Ukrainian Anti-war Rally Outside NATO Headquarters
Fotó: AFP

Szintén a háború krónikájához tartozik, hogy egymásnak élesen ellentmondó információk jelentek meg Valerij Zaluzsnijról, az ukrán fegyveres erők főparancsnokáról: az oroszok szerint eltűnt, egyesek szerint súlyosan megsebesült, az ukránok pedig állítják, a tábornok a helyén van, teszi a dolgát.

Gyász: elhunyt Lang Györgyi, a Pa-dö-dő énekese

Hosszú, méltósággal viselt betegség után május 20-án otthonában, barátai és családja körében, 66 éves korában, álmában elhunyt Lang Györgyi, a Pa-dö-dő énekesnője.

Az énekesnél 28 éves korában sclerosis multiplexet diagnosztizáltak. Bár évek óta kerekesszékbe kényszerült, idővel megbékélt a betegségével. Koncertezett, utazott a nagyvilágban. Azonban 2021 decemberében stroke-ot kapott, ennek következtében a beszédközpontja sérült, a jobb karja lebénult. Bár úgy tűnt, jobban van, az állapota miatt jó ideje folyamatos segítségre szorult.

Ott adott csattanós választ az ukránoknak az OTP, ahol kevesen várták

Május 4-én robbant a bomba, hogy Ukrajna Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynöksége felvette az OTP Bankot (és nem az OTP Bank Oroszországot) a nemzetközi háborús szponzorok listájára.

A befektetőket azonban láthatóan nem érdekli, hogy milyen listára kerül fel, vagy onnan le az OTP Bank, hiszen kitartóan vásárolták a részvényeit, ennek nyomán február óta nem látott magas szintre került az OTP-részvények árfolyama.

Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Egy ország figyelte aggódva Suhajda Szilárd expedícióját

Suhajda Szilárd nem mindennapi sportteljesítményre vállalkozott, palackozott oxigén és serpák segítsége nélkül indult a 8848 méteres Mount Everest megmászására. A világ legmagasabb pontjára indított csúcstámadás során május 24-én megszakadt a kapcsolat a magyar hegymászóval.

Innentől kezdve mindenki várta a nagyon lassan érkező információkat arról, hogy sikerült-e a csúcsmászás, majd az aggasztó hírek után arról, hogy hol lehet a magyar hegymászó, és életben van-e még. Csütörtök este már tudták, hol van Suhajda Szilárd, és mentőakció is indult érte, de a magyar sportember esélyei nem túl kedvezők.