Közélet

Az életéért küzdhet az ukrán hadsereg főparancsnoka

Az oroszok szerint Valerij Zaluzsnij eltűnt, az ukránok viszont azzal vádolják ellenfeleiket, hogy szándékosan próbálják meg demoralizálni a katonákat.

Egymásnak élesen ellentmondó információk jelentek meg Valerij Zaluzsnijról, az ukrán fegyveres erők főparancsnokáról: az oroszok szerint eltűnt, egyesek szerint súlyosan megsebesült, az ukránok pedig állítják, a tábornok a helyén van, teszi a dolgát – írja a Mandiner.

Fotó: AFP

Az oroszok szerint Zaluzsnij legalább két hete nem jelent meg sehol, pedig előtte folyamatosan szerepelt a médiában, sőt, információik szerint a katonai vezetők legutóbbi egyeztetésén sem vett részt az online térben. Az ukránok viszont azt állítják, az oroszok szokás szerint azért terjesztik a főparancsnok eltűnésének hírét, hogy demoralizálják az ukrán hadsereget. Ez egyébként nem lenne szokatlan: Vlagyimir Putyin épp vasárnap jelentette be büszkén egy aprócska bányászváros, Bahmut – feltételezett – elfoglalását.

A Mandiner hozzáteszi, akadnak olyan forgatókönyvek is, amelyek szerint

Zaluzsnij életben van, de kritikus állapotban fekszik az egyik ukrán katonai kórházban, az életéért küzdenek,

mert súlyosan megsérült május 8-án, dnyipropetrovszki területen, amikor az egységek ellentámadásra való felkészültségét ellenőrizte.

A főparancsnok egyébként valóban gyakran nyilatkozott korábban, ám főképp online, a pontos tartózkodási helyét érthető okokból a legritkább esetben tették közzé. Azt például tudjuk, hogy először idén januárban hagyta el Ukrajna területét, amikor Lengyelországban találkozott Mark Milley tábornokkal, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökével.

 

Zaluzsnyij orosz-ukrán háború főparancsnok hadsereg
Kapcsolódó cikkek